Група хакериса шпионирали в продължение на години служители на посолствата

...
Група хакериса шпионирали в продължение на години служители на посолствата
Коментари Харесай

Беларуски хакери са шпионирали посолствата на четири държави в Минск

Група хакериса шпионирали в продължение на години чиновници на посолствата начетири страни в Беларус, в това число по време на войната в Украйна, оповестяват в свое изследване откриватели от словашката компания за киберсигурност " ЕСЕТ " (ESET), съобщи Дарик с позоваване на Ройтерс.

Около 15 устройства, принадлежащи на дипломати от две страни от Европа, една от Южна Азия и една от Африка, които са работили в посолствата, са били обект на нахлуване, заяви откривателят от " EСET ", който е създател на отчета. Кампанията за дигитален шпионаж е почнала към 2021 година и към момента е дейна, се споделя в отчета.

Изследването, което разкрива нов и модернизиран хакерски екип, за който се показва, че работи от Беларус, илюстрира какъв брой уязвими могат да бъдат дипломатите във връзка с кибершпионажа.

Посолството на Беларус във Вашингтон не отговори незабавно на настояването за коментар.

Беларусе най-близкиятсъюзник на Русияв нейната война против Украйна. Минск е оказал помощ на Русия да достави военно съоръжение и бойци през границите си, с цел да подкрепи военните дейности.

В отчета се споделя, че хакерите саманипулирали данните на своите жертвивероятно на равнището на интернет услугата. Това значи, че може те да са били подмамени да изтеглят злотворен програмен продукт без да схванат за това.

Подобни хакерски офанзиви мъчно може да бъдат избегнати от хората, споделя Бил Марчак от групата за наблюдаване на интернет " Ситизен Лаб " (Citizen Lab), която е основана в университета в Торонто. Марчак, който не е взел участие в проучването, сподели, че резултатите на " ЕСЕТ " демонстрират по какъв начин интензивно дипломатите са обект на наблюдаване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР