Грозна вандалска проява в Сопот. Един от символите на творчеството

...
Грозна вандалска проява в Сопот. Един от символите на творчеството
Коментари Харесай

Поругаха един от символите на Иван Вазов в родния му Сопот

Грозна вандалска демонстрация в Сопот. Един от знаците на творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град, беше осквернен. Перото върху упоменателния камък на къщата музей бе отстранено, няколко дни по-късно подхвърлено пред нея.

Перото беше сложено върху достоверния камък, върху който съгласно националните излъчвания е стоял Иван Вазов, с цел да черпи ентусиазъм, любувайки се на красивата природа.

Преди шест месеца за празника на Общината, камъкът беше свален от местността Манастирска поляна, с цел да бъде подложен до къща музей Иван Вазов като знак на предпазване на културно историческото завещание

Този паметник взехме решение да го сложим тъкмо тук пред родната къща на Патриарха на българската литература, с цел да припомня на цяла България и на всички гости от целия свят за неговото творчество, с цел да помним и да пазим творчеството му, което освен че е национална реликва, то е национално благосъстояние, сподели Деян Дойнов - кмет на Община Сопот.

Откакто той твори още от 70-те години на 19 век до 1917 година, когато издава последната " Люлякът ми замириса ", той неразделно следва тази тематика за природата, споделя Валентина Минкова - екскурзовод в къща музей Иван Вазов, предава Българска национална телевизия.

Случилото се потресе локалните поданици.

Перото беше направено и дарено от занаятчия Николай Николов от Правец, член на Сопотския еснафин. Ценният знак бе изкован от стомана. Вандалщината възмути занаятчиите от еснафа.

Да се изкове от желязо нещо толкоз ефирно каквото е перото, не е толкоз елементарна процедура... перото наподобява като същинско, нищо че е направено от желязо. Това е непринудено подаяние....това е пренебрежение за всички ни не може да се изрази с думи. Това не е като публичното отвращение, това е като персонално отношение все едно са го ограбили, сподели Ивайло Семкон - занаятчия майстор.

Няколко дни откакто перото изчезна, то беше подхвърлено пред къща музей Иван Вазов. По думите на кмета причина за връщането му е и последвалата необятна социална реакция в обществените мрежи.

Благодаря, че въпреки всичко върнаха перото, тъй като то беше изковано от едни от най-хубавите майстори ръчно, плод на доста старания, доста труд този знак да бъде подложен върху обозначителния паметник, споделя Деян Дойнов.

Кметът на Сопот разяснява, че общината не разполага с задоволително средства за слагане на видеонаблюдение.

Перото беше инсталирано през днешния ден, а вярата на локалната власт и хората да спрат вандалските прояви в града на Вазов остава.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР