ГРОСМАЙСТОРИВайшали Рамешбабу стана едва третата жена гросмайстор от Индия след

...
ГРОСМАЙСТОРИВайшали Рамешбабу стана едва третата жена гросмайстор от Индия след
Коментари Харесай

ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або

ГРОСМАЙСТОРИ

Вайшали Рамешбабу стана едвам третата жена гросмайстор от Индия след Конеру Хъмпи и Харика Дронавали, откакто мина рейтинга от 2500 ЕЛО на ФИДЕ, с цел да завоюва купата гросмайстор на El Llobregat Open в Испания в петък.

22-годишната шахматистка победи турчина Тамер Тарик Селбес с черните във втория кръг, като по този начин надвиши нужния рейтинг и стартира шампионата с две следващи победи.

" Много съм щастлива, че най-сетне се снабдих купата. Това са единствено два кръга. Сега се концентрирам върху шампионата, само че в действителност съм щастлива, че съм гросмайстор “, сподели Вайшали пред Chess.com.

Вайшали и Прагнананда са първата двойка брат и сестра гросмайстори в историята.

" Най-накрая реализирах една от своите цели. Бях толкоз покрай това, тъй че бях в действителност разчувствана, само че имаше и известно напрежение. Играта ми не беше толкоз добра в средата, само че някак си съумях да печеля.

" Квалифицирах се за шампионата претендентите и се надявам да печеля този шампионат. “

С това достижение Вайшали и нейният по-малък брат, Прагнананда, станаха първата двойка брат и сестра гросмайстори в историята. Те също по този начин стават първото дуо брат-сестра, което се класира за шампионата на претендентите.

Пътуването на Вайшали в шаха се преплита с това на нейния брат Прагнанандаа. Двамата непрекъснато реализират успореден триумф, печелейки идентични медали в разнообразни надпревари, като двоен бронз на Олимпиадата и двойно сребро на Азиатските игри.

Вайшали е въведена в шаха от татко си Рамешбабу, който самият е разпален шахматист.

Разпознавайки капацитета на щерка си, той я записал на шах от петгодишна възраст. Тя бързо напредва, печелейки няколко държавни и национални шампионата в своята възрастова категория.

Един от най-ранните ходове, които подтикват напредъка на Вайшали и Праг, е да ги накарат да упражняват под управлението на гросмайстор Рамеш. Изпратени доста рано в шахматната академия Bloom в Ченай, те към този момент били научили главните нюанси на спорта.

" И двамата към този момент упражняваха по шест до осем часа дневно, когато започнах да работя с тях. Бяха доста работливи, да не кажа амбициозни. Тогава тя беше по-добър състезател, по-голяма от брат си и с по-висок рейтинг. Но няколко години по-късно Праг реализира бърз напредък и я изпревари “, сподели Рамеш пред The Indian Express.

През 2015 година Вайшали остави своя отпечатък на интернационалната шахматна сцена, като завоюва Азиатския шампионат по шах за младежи в категорията на девойките до 14 години. По това време тя получава и купата Международен занаятчия (IM).

Може да са ѝ били нужни години, с цел да премине от интернационален занаятчия до третата си норма за гросмайстор, само че тъкмо като брат си, тя може да пренапише историческите книги.

КЛИМАТИЧНИ АКТИВИСТИ

Редица банки Barclays бяха " затворени “ от деятели за климата на 27 ноември, в това число клонове в Гилдфорд и Фарнам в Съри.

Extinction Rebellion споделя, че това е митинг против продължаващите вложения на Barclays в петролни и газови планове.

Грийнпийс предприе сходни дейности през 2020 година

Активист на Money Rebellion, който взе участие в акцията, сподели: " Barclays изпомпва милиарди в промишлеността за изкопаеми горива, изцяло в несъгласие със препоръките на Международната организация по енергетика, Организация на обединените нации и IPCC.

" Barclays избират краткосрочните облаги пред годното за живеене бъдеще и на доста от нас им е писнало от мизерния прогрес, който реализират, до момента в който се крият зад лъжите и зелените си пари. “

Активист от XR добави: " Отговаряме на публичните настройки и се насочваме към причинителите на климатичния срив, а не към елементарните хора, и сервира извинения за неудобството, породено на личния състав и клиентите. Неудобството, което причинихме тази заран, е малко спрямо пагубни събития, които към този момент се случват заради финансирането на Barclays за изкопаеми горива. "

Говорител на Barclays сподели: " В сходство с нашата упоритост да бъдем банка с нулева чиста облага до 2050 година, ние имаме вяра, че можем да реализираме най-голяма разлика, като работим с нашите клиенти, до момента в който минават към нисковъглероден бизнес модел, намалявайки своята въглеродно-интензивна активност, като в същото време усилваме мащаба на нисковъглеродни технологии, инфраструктура и потенциал. “

" Поставихме цели за понижаване на излъчванията до 2030 година, които финансираме в пет бранша с високи излъчвания, в това число енергийния бранш, където сме постигнали понижение от 32% от 2020 година насам.

" В допълнение предоставихме £99 милиарда зелено финансиране от 2018 година насам и имаме цел да влагаме трилион за стабилно и преходно финансиране сред 2023 и 2030 година “

БОЛОНЯ

Властите на Болоня са обезопасили региона към една от двете кули от 12-ти век, които са се трансформирали в знак на северноиталианския град, опасявайки се, че наклоняването ѝ може да докара до сриване.

В петък общината разгласи, че ще влага 4,3 милиона евро в действия за подсилване на кулата Гарисенда, една от по този начин наречените Две кули, които гледат към централната част на Болоня, осигурила ентусиазъм на художници и поети, както и място за наблюдаване по време войни. Работата ще продължи през януари и февруари.

Италианската организация за гражданска отбрана поддържа жълта паника на уеб страницата си, което значи внимание, само че не и непосредствена заплаха.

Гарисенда, по-ниската от двете кули, издигнати сред 1109 и 1119 година, сега е на 48 метра, а Асинели – на 97. Кметът Матео Лепоре означи в спор по-рано този месец, че кулата Гарисенда се е наклонила, откогато е издигната, " и от този момент е мотив за безпокойствие “. Претърпяла е спомагателни вреди през средновековната ера, когато вътре са били издигнати железарни и пекарни.

" Наследихме обстановка, която е предизвикала това заболяване през вековете “, сподели той. Кметът изиска от държавното управление да подаде петиция кулите да бъдат включени в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Работата по укрепването на двете кули продължава от 90-те години на предишния век. Предварителната работа по кулата Гарисенда ще включва основаване на защитна зона, с цел да се предотвратят вреди на околните структури или пострадване на минувачите от " допустимо сриване “, се споделя в изказване на града. Видеокамери ще поддържат наблюдаване на обекта.

Народоосвободителна въстаническа армия ЧАСТИЦА?

Астрономи видяха рядка и извънредно високоенергийна парченце да пада на Земята.

Наречен на японската богиня на слънцето Аматерасу, той е един от най-високо енергийните галактически лъчи, регистрирани в миналото.

Частицата Аматерасу има сила, надвишаваща 240 екзаелектронволта (EeV) и е едвам на второ място в записаната история след частицата Оh My God, различен свръхвисокоенергиен галактически лъч, открит през 1991 година, носещ 320 EeV сила.

Произходът на частицата е незнаен, само че специалистите считат, че единствено най-мощните небесни събития - по-големи от детонация на звезда - могат да ги основат.

Тошихиро Фуджи, доцент в столичния университет в Осака в Япония, сподели, че помислил, че " би трябвало да е станала неточност “, когато за първи път е разкрил частицата.

" Показа енергийно равнище, невиждано през последните три десетилетия “, сподели той.

Мистерията се задълбочава за учените, защото частицата наподобява се е появила от нищото.

Джон Матюс, професор и откривател в катедрата по физика и астрономия на университета в Юта, изяснява, че в региона не е имало нищо с задоволително висока сила, с цел да провокира събитието.

Изглежда, че излиза от Местната празнина, празна област от пространството, граничеща с галактиката Млечен път.

" Трябва да можете да посочите от кое място идват такива частици “, сподели проф. Матюс.

" Но в тази ситуация с частицата Oh My God и тази нова парченце, вие проследявате нейната траектория до източникa и няма нищо с задоволително висока сила, с цел да я създаде.

Обикновено, когато галактическите лъчи със свръхвисока сила стигнат земната атмосфера, те предизвикват каскада от вторични частици и електромагнитно лъчение в това, което е известно като просторен въздушен дъжд.

Някои заредени частици във въздушния дъжд се движат по-бързо от светлината през атмосферата, произвеждайки тип електромагнитно лъчение, което може да бъде намерено от профилирани принадлежности.

Един от тези принадлежности е обсерваторията Telescope Array в Юта, която откри частицата Amaterasu.

Сега се надяваме, че частицата ще проправи пътя за по-нататъшни проучвания, които биха могли да оказват помощ да се хвърли светлина върху галактическите лъчи със свръхвисока сила и от кое място идват те.

Експертите допускат, че това може да значи доста по-голямо магнитно отклоняване от плануваното, неидентифициран източник в Местната празнина или ненапълно схващане на физиката на високоенергийните частици.

Друг професор в Юта, Джон Белтц, сподели, че " бълва ненормални хрумвания “, с цел да се опита да изясни мистерията.

" Тези събития наподобяват като че ли идват от изцяло разнообразни места в небето. Не е като да има един тайнствен източник “, сподели той. " Може да са недостатъци в структурата на пространство-времето или, да речем, сблъскващи се галактически струни. “

" Няма стандартно пояснение “, добави той.

СЛОН

Мали, слонът, наименуван " най-тъжният “ в света, умря във филипинския зоопарк, заяви кметът на Манила Хъни Лакуна.

Вишва Мали - прочут просто като Мали - беше единственият слон в плен във Филипините. Тя умря на 43 години.

" За да бъдем точни, Мали умря през вчерашния ден в 15:45 тук, в зоопарка в Манила “, разгласи Хъни Лакуна по време на конференция в сряда. " Тя беше на към 43 години. Беше дадена на градската администрация на Манила през 1981 година от държавното управление на Шри Ланка. “

Почит към Мали беше отдадена във Филипините и в обществените медии. Мнозина споделят спомените си, когато са видели азиатския слон, считан за една от " звездните атракции “ на зоопарка.

Често именуван " най-тъжният слон в света “, Мали е жител на зоопарка в Манила повече от 40 години. Главният ветеринарен доктор на зоопарка в Манила разгласи, че Мали е умряла от рак на панкреаса, както и от задръстване на аортата.

В началото на седмицата основният ветеринарен доктор на зоологическата градина в Манила доктор Хайнрих Пеня-Доминго сподели, че зоологическата градина е забелязала признаци, че Мали изпитва болежка, а слоницата е видяна да търка хобота си в стена. Тя е била третирана с антихистамини и витамини, само че е умряла малко по-късно във вторник следобяд. " Ние бяхме нейното семейство “, сподели Пена-Доминго.

През годините Мали е била фокусна точка на световна акция за пренасяне и нейното пленничество притегли вниманието на деятели и организации за хуманно отношение към животните по целия свят. В изказване, изпратено до ABC News, Хората за етично отношение към животните (PETA) споделят, че Мали е " страдала “ в продължение на десетилетия в " пандиза “.

" Световноизвестни специалисти по слонове, както и други хора от целия свят пледираха тя да бъде освободена в леговище, където би могла да се любува на компанията на други слонове “, сподели PETA. " Зоологическата градина в Манила и град Манила осъдиха Мали на десетилетия изолираност – изтезания за женски слонове, които в природата прекарват живота си измежду майките и сестрите си, защитавайки единия и другия и отглеждайки телетата си взаимно. “

През 2013 година Пол Маккартни от Бийтълс написа писмо до тогавашния президент на Филипините Бениньо Акино III, призовавайки Мали да бъде освободена в леговище по здравословни аргументи след вести за тежкото ѝ положение.

" Имам огромно почитание към държавните управления, които се намесват в интерес на животните, тъкмо както направи вашето с директивата от май 2012 година, нареждаща Мали да бъде прегледана за прекачване “, сподели Маккартни тогава. " С един размах на писалка можете да сложите завършек на нейното страдалчество и аз ви приканвам с цялото си сърце да наредите Мали да получи тази наслада в този момент. “

Според откривателите междинната дълготрайност на живота на женски азиатски слон е към 47 години.

" Много слонове страдат от пострадвания или болести, свързани с условия на плен, като инфекции на краката и мускулно-скелетни нарушавания “, споделиха от организация " Четири лапи “. " Един слон да прекара живота си самичък, е все едно човек да живее в изолиран затвор. “

" Тя може да наподобява сама, само че имаше нас до себе си “, сподели Лакуна. " Тя беше лицето, което поздравяваше всеки, който посети зоопарка в Манила. Тя е част от живота ни. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР