Грохнали 19-годишни мерцедеси със среден пробег от 520 000 км

...
Грохнали 19-годишни мерцедеси със среден пробег от 520 000 км
Коментари Харесай

19-годишни мерцедеси возят депутатите

Грохнали 19-годишни мерцедеси със междинен пробег от 520 000 км не престават да возят народните представители. Това са най-старите коли сега в парламентарния гараж, написа „ Монитор “. Законодателната институция беше почнала да се освобождава от най-възрастните си возила, като даже беше дарила част от тях на разнообразни институции. Все още обаче няма по какъв начин всички остарели мерцедеси да бъдат пенсионирани, защото парламентарният автопарк няма да може да обслужва потребностите на законотворците. В момента разполагаем на всички 240 народни представители има общо 80 возила, прецизираха от администрацията на Народно събрание. Най-новите от тях са купените преди 5 години фолксвагени, които обаче също към този момент били навъртели междинен пробег от 120 000 км.

Депутатите и в настоящето 44-о Народно събрание стремително употребяват парламентарните коли, демонстрира справката, направена за изданието. За 3 месеца и половина - от 19 април, когато удари първият звънец на този парламент, до края на юли са били изминати в страната тъкмо 387 432 км със служебните коли. Това значи, че законотворците са навъртали всеки месец разстояние, което се равнява на три обиколки на Земята по екватора.

Първенец по пътешествия у нас е Нели Петрова от ГЕРБ, чийто изборен регион е и най-далече – Варна. Тя е минала за малко повече от три месеца 18 924 км с парламентарни коли. Отделно от това на нея са й били изплатени и 3290 лева за бензин при воаяжите й със личната й кола, както и още 488 лева за самолетни билети. Втора в класацията на топпътешествениците с коли на Народно събрание е Ася Пеева от ГЕРБ, чийто изборен регион също е на морето – Бургас. От началото на мандата тя е минала 18 159 км с лимузини на Народно събрание. Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти “, чийто изборен регион е Русе, пък е трети с навъртени 15 177 км. Доста е пътувала с парламентарни коли и шефката на земеделската комисия Десислава Танева. Въпреки че преди малко роди близнаци, тя постоянно идваше на работа през последните месеци, а очевидно и постоянно се е прибирала до изборния си регион Сливен, като от началото на мандата е минала над 10 000 км.

Всички шефове на парламентарни групи пък са се отказали от екстрата да употребяват парламентарни коли, като вместо това се возят в партийни или персонални. Все отново водачът на „ Воля “ Веселин Марешки е „ бръкнал “ в парламентарния бюджет за самолетни билети за пътувания в страната на стойност 883 лева

Услугите на парламентарния гараж през тази сесия е отказал и Данаил Кирилов от ГЕРБ, на който като началник на правната комисия му се поставя возило. В предходния мандат обаче тъкмо автомобилът, който ползваше той, стана обект на офанзива на анархист, като тогава младежът атакува паркираното празно возило с горелка и бе задържан.

На народните представители са им изплатени и общо близо 265 000 лева за гориво в персоналните им коли. Най-сериозната сума – 4041 лева, е отишла за Красимир Янков от Българска социалистическа партия, чийто изборен регион е Варна. Николай Александров от „ Обединени патриоти “ пък е получил 3479 лева за бензин, като той също пътува до морската столица за срещи с гласоподавателите си.

По въздух най-вече е пътувал соцдепутатът Георги Андреев от Варна, който е получил от началото на мандата 1738 лева от Народно събрание, с цел да си покрие самолетните билети. Дора Христова от „ Воля “ и Анелия Клисарова от Българска социалистическа партия също постоянно са се глезили с пътешестване по въздух.

Докато Нели Петрова води класацията на екскурзиантите в страната, то за воаяжите в чужбина тя се държи от Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, който и в предходния парламент постоянно излизаше зад граница. В това Народно събрание той пое комисията по европейските въпроси и за малко повече от 3 месеца към този момент е отскочил до пет страни – Австрия, Беларус, Дания, Естония и Малта. За съпоставяне шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова е ходила единствено до Белгия, а ръководителят на Народно събрание Димитър Главчев – до Словакия. Всъщност парламентарният началник употребява лятната почивка през август за работни воаяжи, като през отпускарския месец отиде до Македония и Южна Корея.

До по-екзотична дестинация пък е ходил Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи, който е посетил Кот д'Ивоар, както и Андора и Испания. До Съединени американски щати от началото на мандата по работа е пътувала единствено водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, а в Русия към момента не е стъпил нито един законотворец от това Народно събрание, макар че групата за другарство с тази страна е най-голямата в Народното събрание - половината депутати членуват в нея.

За задграничните командировки на избраниците парламентарният бюджет е олекнал с близо 125 000 лева

Данаил Кирилов топоратор в Народно събрание
Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ е топораторът в 44-ото национално заседание. Той безусловно „ завладя “ трибуната, откакто актуалният омбудсман Мая Манолова, станала известна като Червената хала в Народното събрание, напусна законодателния орган през 2015 година Така от началото на мандата на този парламент Кирилов е без конкуренция по прекарано време на трибуната, като е приказвал 5 часа и 40 минути при 147 изявления, демонстрира информация на Народно събрание. Останалите по-приказливи се подреждат надалеч след него с съвсем два пъти по-малко време за изразителност. Втори в класацията по приказливост в Народно събрание е шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов с близо 2 часа и 52 минути. Във врата му диша соцлидерът Корнелия Нинова с 2 часа и 43 минути на трибуната.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е приказвал от началото на мандата в продължение на час и 15 минути, а водачът на „ Воля “ Веселин Марешки има 5 минути от горната страна. От шефовете на парламентарни групи минимум е приказвал Волен Сидеров на „ Обединени патриоти “ - едвам 38 минути. В началните дни на Народно събрание обаче той делеше изявите с сегашния вицепремиер Валери Симеонов, който единствено за няколко седмици в 44-тото Народно събрание е навъртял половин час в говорене. Сред по-приказливите досега се обрисуват и депутатите от комисията по обществени въпроси – шефът й Хасан Адемов от Движение за права и свободи е прекарал 2 часа и 42 минути на трибуната, а Георги Гьоков от Българска социалистическа партия - 2 часа и половина. Темата с минималната пенсия беше една от най-дълго обсъжданите в Народно събрание, както и казусът с неизплащането на хонорари на служащи. Зам.-председателят на бюджетната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ също се е отчела с много време на трибуната – 2 часа и 18 минути. Голяма част от времето й обаче отиде за изчитането на големия отчет за активността на спецкомисията за НДК, която тя оглави. Самата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова към момента е говорила относително малко – близо час и 50 минути. Нейната „ звезда “ обаче ще изгрее идната сесия, когато измежду топтемите в Народно събрание ще бъде държавният бюджет за следващата година.

14 ведомствени жилища празни
Администрацията на Народно събрание съумява да покрие без проблем жилищните потребности на депутатите, като даже са останали 14 свободни жилището. Според правилника всеки народен представител, който не има личен фамилен парцел в София, има право на подобен от парламентарния фонд, без да заплаща наем за него. От това предписание сега се възползват общо 135 народни представители. Самите ведомствени жилища се намират в столичните квартали „ Изток”, „ Витоша”, „ Овча купел”, „ Лагера”, „ Редута”, „ Красно село”, „ Мотописта”, както и в центъра на София.

В жилищния фонд на Народно събрание има настанени и други лица по разпоредбите на Закона за държавната благосъстоятелност, само че от Народното събрание не прецизираха какъв е техният брой и какъв наем заплащат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР