Гробище в древен мексикански град е украсено с орнаменти, изработени

...
Гробище в древен мексикански град е украсено с орнаменти, изработени
Коментари Харесай

Каменоделци в Мексико украсяват със статуи местното гробище

Гробище в античен мексикански град е украсено с орнаменти, направени от локални каменоделци. Те са твърдо решени да запазят традицията, макар че кариерата, която са употребявали техните татковци и дядовци, към този момент е затворена. Много от тях са самоуки, само че някои, като осемдесет и шест годишният Томас Угарте, практикуват специалността от години. Гробището на селото е цялостно със скулптури на светци.

 
Днес в гробището има 16 статуи, всички светци от квартал Ксочиака. Както виждате, първата е била на Възкресението, по-късно е построен покрив, купол, а по-късно е основана Светата Троица. 
Томас Угарте, каменоделец

Преди десетина години е имало 600 регистрирани каменоделци. Но доста от тях са умряли от този момент, а децата им рядко са тръгвали по техните стъпки. Предполага се, че в този момент евентуално са останали към 300 майстори. Повечето от каменоделците имат независими работилници вкъщи, които им обезпечават прочут приход. Те продават дърворезбите на цени от 500 до 2000 $, само че постоянно не печелят доста. За разлика от доста занаятчии, които желаят да видят творбите си изложени в музеи, тук каменоделците работят гратис, с цел да отдават респект към предците си. 

 
Мисля, че работата в каменоломната не е към своя край, тъй като доста хора харесват тези статуи. Така че тя не си отива, има доста малко работа, само че я има.
Томас Угарте, каменоделец

Кариерите, които в миналото са употребявали, в този момент са единствено спомен. Но някои имат вяра, че този поминък ще оцелее. Сега майсторите транспортират камък от други щати на север и на запад, а от време на време даже и от южния щат Юкатан. За да се оправят по-лесно те получават известна помощ от дарения от локалното държавно управление и локалните поданици.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР