"Грийнпийс" ще получи 2,7 млн. евро от Русия съгласно споразумение

...
"Грийнпийс" ще получи 2,7 млн. евро от Русия съгласно споразумение
Коментари Харесай

Грийнпийс ще получи 2,7 млн. евро от Русия заради задържан кораб

"Грийнпийс " ще получи 2,7 млн. евро от Русия според съглашение сред държавното управление на Холандия и Москва, заяви през днешния ден екологичната организация, представена от Ройтерс.

Споразумението би трябвало да постави завършек на неколкогодишни правосъдни разногласия, откакто през 2013 година съветските управляващи конфискуваха кораба на "Грийнпийс " "Арктик сънрайз ", плаващ под холандски байрак, и арестуваха 30 индивида на борда. Руските управляващи превзеха кораба в интернационалните води след митинг против съветска петролна платформа. Арестуваните бяха държани месеци наред в съветски затвори и освободени малко преди Олимпиадата в Сочи през 2014 година

Днес холандското външно министерство разгласи, че е постигнало с съветската страна "пълно и дефинитивно съглашение ", чиито елементи не бяха разкрити като конфиденциални. Активистката от "Грийнпийс " Файза Аулахсен, която е лежала съвсем три месеца в съветски затвор, сподели през днешния ден пред Ройтерс, че съглашението е добра вест. "Въздадено бе правораздаване и в този момент може най-сетне да затворим тази глава ", съобщи тя.

В писмо до Народното събрание холандският министър на външните работи Стеф Блок написа, че с уреждането на разногласието с Русия "Холандия сполучливо е защитила значимостта на мирния митинг по море, в това число в Арктика ".

През юли 2017 година интернационален арбитраж осъди Русия да заплати на Холандия над пет милиона евро обезщетение за нанесени вреди в събитията през 2013 година Руската страна не призна присъдата на трибунала, напомни Ройтерс..

ТАСС цитира думи на Блок, който показва удовлетворение от решаването на разногласието с Русия, която е признала, че "не може в интернационалните води да бъдат арестувани кораби без съображение и да бъдат задържани хората на борда без причина ". Холандският министър споделя, че "Русия е показала политическа воля за съдействие " с Холандия.

Руската организация добави, че на 18 септември 2013 година "Арктик сънрайз " се е доближил до съветската петролна платформа "Приразломная ". Активистите на борда му са създали опит да се изкачат на платформата в символ на митинг против добива на нефт в Арктика, само че дейностите им били осуетени от съветски граничари. Корабът е бил откаран на буксир до Мурманск, а деятелите, измежду които четирима руснаци, - задържани. В края на ноември деятелите са били пуснати под гаранция, а след това амнистирани по случай 20-годишнината на конституцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР