Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще намаляват. Все

...
Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще намаляват. Все
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще намаляват

Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще понижават. Все още има наклонност за опазване на случаите при децата до 4-годишната възраст. Това заяви съветникът на Столична община по здравни въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни болест проф. Тодор Кантарджиев в " Денят стартира " по Българска национална телевизия. 

Само три са областите, където през последната седмица има едва увеличение на случаите - това са Добрич, Стара Загора и Хасково. Във всички други области понижава грипът.

" Все още има една наклонност за опазване броят на случаите при деца до 4-годишна възраст. Но по този начин или другояче, до седмици грипът внезапно ще намалее. Другите респираторни болести, по данни на НЦЗПБ, най-вече са риновирусите. Много значимо е миенето на ръцете, изключително при децата, както и дезинфекцията на повърхности. На второ място е респираторният синцитиален вирус, който при възрастни и деца прави една продължителна кашлица повече от месец ", изясни проф. Кантарджиев.

Той разяснява и коклюша. Според проф. Кантарджиев той е най-опасен за неимунизираните новородени. При тях е съдбовно.

Доказа се, че имунизацията от една доза има доста едва покритие, сподели той. Ако се чака дете в фамилията е хубаво възрастните да се реваксинират.

Проф. Кантарджиев обърна внимание, че всяка кашлица при дете с дълготрайност повече от 10 дни, с един от признаците - повръщане или ретрис – в случай че има такова нещо – постоянно да се прави проучване за коклюш.

Скарлатината се популяризира там, където не се лекува хубаво с антибиотици, сподели той. Тя се яви в този момент, тъй като този стрептокок е в гърлата на децата. Винаги, има ли подобен стрептокок, би трябвало да се взимат ограничения, обясни Кантарджиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР