Грип няма. Това официално потвърди проф. Нели Корсун, директор на

...
Грип няма. Това официално потвърди проф. Нели Корсун, директор на
Коментари Харесай

Грип няма. Тревога носят два нови щама на Ковид

Грип няма. Това публично удостовери проф. Нели Корсун, шеф на националната референтна лаборатория по заразни и паразитни болести.

Засега няма грипни вируси, засечени в нашата лаборатория, което е извънредно за този сезон, сподели проф. Корсун в изявление за бТВ. Според нея това евентуално се дължи на ограниченията, които се вземат за отбрана от ковид и които явно дават резултат и в ограничаването на обичайните грипни вируси. Експертът изясни, че сега циркулацията на грипни вируси е доста ниска в цяла Европа. За предходната година е имало единствено 13 потвърдени грипни вируса, което също е доста извънредно.

8 проби на хора демонстрират съществуване на новия английски вариант, заяви проф. Корсун.  Той е 50 до 70 % по-заразен, а предходната седмица Борис Джонсън изнесе данни, че е и по-смъртоносен. Но някои специалисти във Англия считат, че повода не е толкоз новият генетичен вид, а натовареността на лечебните заведения, които не могат да извърнат внимание на всеки пациент, сподели доцент Корсун.

Според нея имунитетът, основан от класическия вид на Ковид-19, пази и от новия вариант. Не по този начин обаче стои въпросът с другите два генетични разновидността – от Южна Африка и от Бразилия. Причината е, че те имат доста промени, някои от които заобикалят имунитета и вършат допустимо повторното заразяване. Ваксините надали ще работят при африканския вирус, само че може бързо да се създадат нови ваксини, счита доцент Корсун.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР