Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно! Когато

...
Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно! Когато
Коментари Харесай

Правилни грижи за лалетата

Грижа за лалетата напролет, с цел да цъфтят буйно!

Когато бях дребна, доста ми харесваше да навестявам баба ми на село напролет. Обожавах топлото слънце и нежният мирис на цъфнали лалета. Баба ми споделяше, че развъждането на лалета е елементарна работа. Основното нещо е да знаете единствено няколко правила. Ще споделя с вас кои са те.

За да могат лалетата да цъфтят буйно, би трябвало да се погрижите авансово за тях. При първите пролетни лъчи на слънцето, можете умерено да подхраните цветята.

За 1 квадратен метър земя ще ви трябват към 15-30 г тор. Използвайте азот, фосфор и калий. Първият път, когато торът би трябвало да бъде импортиран в почвата е, когато към момента има сняг, а вторият път след появяването на първите пъпки. Следващото поддържане е една седмица след началото на цъфтежа.

Внимавайте да не повредите листата и корените. Най-добре е да внесете тора дружно с поливането или в дъждовен ден.

На почвата би трябвало да се обърне особено внимание, защото от това зависи дали лалетата получават всички нужни хранителни субстанции. Външният тип на растението демонстрира какво тъкмо му липсва.

Например, тънките, висящи надолу листа са сигурен симптом за липса на азот в почвата. Това може да докара до почервяване на стъблото и листата. Ако краищата на листата станат синьо-зелени, тогава в почвата липсват калий или фосфор.

Грижа за лалетата
Когато се грижите за лалета, е значимо да следите положението им. Ако забележите инфектирано растение, главната ви задача е да спасите здравите цветя. За задачата изкопайте засегнатото растение дружно с корена и част от земята. И обработете мястото, където е било лалето с разтвор на калиев перманганат. Трябва да се нагрее до 70-100 градуса. Бъдете извънредно деликатни, с цел да не повредите здравите цветя в процеса.

Лалетата порастват доста бързо. По време на вегетационния сезон те съумяват да придобият освен надземната част, само че и спомагателни луковици подземен. За това растението се нуждае от хранителни субстанции и задоволително количество влага. Лалетата би трябвало да се поливат постоянно, изключително в случай че дълго време не е имало дъжд. В този случай ще са задоволителни 2 пъти седмично.

По време на поливането почвата наложително се разхлабва, тъй че на повърхността й да не се образува коричка. В същото време можете да премахнете всички бурени, които пречат на развиването на растението. Когато интервалът на разцвет завърши, първо отстранете прецъфтелите върхове. Това е належащо, с цел да могат лалетата да натрупват нужните им хранителни субстанции.

Между другото, за поливане на лалета е най-добре да употребявате утаена и топла вода. Най-добре е да извършите дребни канали сред редовете и да излеете водата в тях. След процедурата поръсете каналите с пръст. Това предотвратява бързото изпаряване на водата от повърхността на земята.

Пресаждане на лалета
Прецъфтелите лалета би трябвало да бъдат изкопани и изсушени. Добре проветривото пространство на тавана със сянка е идеалното място. Тогава, те могат да бъдат засадени през август или септември. За да извършите това, би трябвало да извършите бразди с широчина 30 см и дълбочина 20 см. Поставете суперфосфатни гранули и ги поръсете със земя от горната страна.

 Грижа за лалетата напролет, с цел да цъфтят буйно

Най-добре е първо да сложите най-големите луковици с главата надолу. Поръсете ги със земя, а сред тях поставете дребните луковици и още веднъж поръсете с пръст.

В този ред на едно място те могат да порастват до 3-4 години. Но единствено при изискване, че се грижите вярно за тях. Например, никога не би трябвало да се внася хумус в почвата по време на засаждането.

Защита
За да отбраните цветните лехи, ги покрийте с мулч по време на първата слана. Слама, суха трева, хумус или торф ще свършат работа. Дебелината на защитното покритие би трябвало да бъде не по-малка от 10-15 см.

Вижте още: Ползи от куркумата

Следете от близко положението на растението. Ако стартира да изсъхва или пожълтява, това е сигурен симптом на заболяване. Например, кърлеж или други вредители могат да нападат кореновата луковица. При гъбично заболяване към признаците се прибавя кафява и суха луковица. На повърхността на почвата се появява сив цвят със спори.

 Грижа за лалетата напролет, с цел да цъфтят буйно

Ако луковицата стартира да пожълтява и на повърхността се появят синкаво-зелени спори на гъбичките, лалетата са изумени от ботритис цинереа. Това може да докара до цялостното гниене на луковицата.

Лечението на лалетата зависи от болестта, което е засегнало растението.

Ако полагате вярна грижа за лалетата, ще се радвате на буйните им цветове!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР