Грешки и бъгове белязаха старта на електронната система за кандидатстване

...
Грешки и бъгове белязаха старта на електронната система за кандидатстване
Коментари Харесай

Проблеми белязаха старта на е-системата за 1 клас в София

Грешки и бъгове белязаха старта на електронната система за кандидатстване в първи клас в София. В първите дни от стартирането й фейсбук преливаше от постове на родители, които срещаха най-различни неудачи - не можеха да влязат в системата, в нея липсваха редица адреси, районът на учебното заведение им се оказваше друг, което носеше до по-малко точки и т.н. Видно от мненията, админите от Столична община оправяха някои от проблемите в придвижване, като вярата на родителите е те да бъдат отстранени до 19 април - тогава ще бъдат оповестени 12-те хиляди свободни места за първи клас в 168-те учебни заведения в столицата и действително ще стартира регистрирането на претендентите.

, която в действителност надгражда досегашната електронна система за кандидатстване в детските ясли и градини, бе отворена на 29 март. Още същия ден обаче заваляха проблемите. 

Редица родители да вземем за пример въобще не можаха да се регистрират в системата. Някои обясниха, че тя не приема регистрацията им, а при втори опит им изписваше, че към този момент имат профил. Други, забравили паролите си, не можаха да получат нови.  " Пети ден очаквам да ми бъде ресетната паролата на имейла, откакто паролата, която съм сигурна, че е същата, не я одобри. Изписва, че е сполучливо изпратена на имейл, само че в имейла няма нищо, даже и в спама ", разказа майка.

Някои родители след многократни опити с смут установяваха, че системата не регистрира адресите им.  " Имам проблем с въвеждането на номер на блок. Дава ми, че не е открит резултат ", чуди се родител. " При мен няма улица. Две основни улици в квартала ги няма ", споделя различен. Някои бяха сюрпризирани от ново райониране, при което се оказва, че учебното заведение, което до предходната година е попадало в един регион, тази година е в различен.

" Не ми дава да осъвременявам и информацията за адресна регистрация и години уседналост. Все излиза въпросният надпис ", ядосваше се майка. " Аз писах още на 29.03 и очаквам. Като въведа адреса, не ми дава учебното заведение в прилежащия ми регион. Мазало е. Дано да е ок до 19.04 ", надява се друга. Родители дават препоръки да се вписва адреса тъкмо както е по персонална карта или в удостоверението за сегашен адрес, но при някои и това не се оказва сполучливо. " Благодаря доста, само че при мен не става. В персоналната карта имам единствено бул. без регион. В системата желае да пиша и регион. Ако от там идва разминаването, не знам по какъв начин тъкмо ще се оправи ", споделя родител.

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, виновен за внедряването на системата, заяви, че тя е станала цел на виртуална офанзива. " Регистрираме и 23 бота, които са пробвали да създадат близо 10 000 подправени поръчки за компрометиране на системата. Нито един не е съумял! ", разяснява той два дни след стартирането на системата. Той уточни, че за първите няколко дни са отчели " обособени частни случаи - за информация, която не се вижда, за усложнения на входа и др ". " Разгледали сме всеки получен случай и ценим противоположната връзка. Благодарим за всеки сигнал, тъй като при изчистването им, решаваме проблем на още няколко родители. Тези десетки случаи, на фона на десетките хиляди профили, са непредвидими, пораждат при транспорт на старите бази данни и се чакат при старта на всяка система от сходен мащаб. Пуснахме я в употреба задоволително рано, с цел да могат родителите да се срещнат с нея преди класиранията както за първи клас, по този начин и за детски градини, ясли и Първо главно управление (на ДС) и да подсигуряваме, че все още на кандидатстване всичко е изяснено ", обясни той.

От СО действително започнаха да отстраняват бъговете още на същия ден. От Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система, откъдето интензивно спомагаха за бързо пренасочване на проблемите към Следствен отдел към окръжна прокуратура, пуснаха лист с отстранените проблеми - оправен проблем с изчезнали адреси - " към този момент се откриват всички странни квартали, че има и улици в тях ", към този момент се демонстрират някои критерии, които дотогава не са били забележими (като да вземем за пример СК13), синхронизирани са кандидатурите при близнаци, оправен е казусът с проявление на профили на деца (записани, само че към момента непостъпили) и така нататък Под поста обаче продължиха да валят мнения за още и още проблеми. Някои промени по системата още веднъж хвърлиха в смут родителите - през вчерашния ден е имало едни варианти, през днешния ден са други.

" Уви, не са отстранени...При нас стои в четвърта група за всички учебни заведения, включително това до у дома...Адресът го намира, само че очевидно не свързва този адрес с квартала, не знам... ", споделя майка. " Всичко пробвах като комбинации. Ние сме единствен вход и на персоналната карта не написа вход. Пробвах с празно каре, пробвах с -, пробвах с 0, пробвах с 01...Нищо не става ", споделя друга. " Не става. Честно казано стартирам да се нервирам, въпросната улица е доста дълга и е в действителност улицата на самото учебно заведение. Пълно безумство... ", счита трета. " Напълно съм съгласна. Тези проблеми трябваше да бъдат планувани от разработчиците на системата ", е мнението на четвърта дама.

" Системата работи. Към момента има направени над 16 хиляди кандидатури. Отстранени са проблемите по всички конкретни сигнали. Всеки родител, който има затруденние при основаването на кандидатура, може да се свърже посредством оповестените телефони и да и да получи подпомагане ", разясниха от Столичната община.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР