Грешка в концесионния договор за ски зоната в Банско е

...
Грешка в концесионния договор за ски зоната в Банско е
Коментари Харесай

Договорът за ски зоната в Банско сгрешен още през 2001 г.

Грешка в концесионния контракт за ски зоната в Банско е позволена още през 2001 година, когато е подписван договорът.
На ексклузивен брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) министър Нено Димов дефинира грешката като сериозна и увери, че договорът за концесията ще бъде преразгледан.

Грешката е обвързвана с предоставената по концесионния контракт повърхност.

Той напомни, че основният прокурор Сотир Цацаров е предложил да се подхващат незабавни дейности за промени на контракта за концесията за ски-зона Банско, в който не е обяснен добре териториалният обсег.

Димов напомни, че още от 2001 година е направена извънредно дълбока неточност и би трябвало да се търси отговорност за нея, тъй като на процедура не е избрана никаква територия.

 Цацаров предлага на Борисов да се промени договорът с
Цацаров предлага на Борисов да се промени договорът с " Юлен " за парк " Пирин "

Ползваната от " Юлен " територия не съответствала с тази в контракта за концесия

Трябва да се направи по този начин, че трите разнообразни територии да се сведат до една, тъй като не бихме могли да дадем толкоз огромна повърхност, каквато е представена в контракта , посочи екоминистърът.

Според написаното в концесионния контракт не се знае тъкмо коя е зоната на концесията. Именно там е рекомендацията на основния прокурор за изменение на контракта.

В момента се употребява повърхност от над 160 хектара.

Нено Димов не можа да уточни името на министъра, подписал през 2001 година контракта, без да огледа документите пред себе си. След като разрови листата пред себе си, Димов уточни името - министър Долорес Арсенова.

Припомяме, Долорес Арсенова бе министър на околната среда и водита в държавното управление на Симеон Сакскобургготски (24 юли 2001 година -17 август 2005 г.)

Димов уточни, че идната сряда на постоянното съвещание на Министерския съвет ще се прегледа настояването му да бъде акредитиран да организира диалози с концесионера.

 Делото за Пирин потегли пред 5-членен състав на Върховен административен съд
Делото за Пирин потегли пред 5-членен състав на Върховен административен съд

5-членният състав на Върховен административен съд ще вземе дефинитивно решение за Пирин

По думите му увеличението на концесионната такса би трябвало да бъде значително. Няколко пъти обаче Димов съобщи, че концесионната такса не е обвързана с територия, а с оборот .

Нено Димов добави, че би трябвало да се сътвори нов контракт, тъй като никой не желае Банско да бъде закрит.

Запитан какъв брой е годишната такса, плащана от концесионера, екоминистърът означи, че годишната такса, плащана от " Юлен " АД е към 300 000 лв..

 Цацаров разпореди инспекция на министър Горанов Обновена
Цацаров разпореди инспекция на министър Горанов

Цацаров желае инспекция и на концесията в народен парк " Пирин ", и на " Джи Пи Груп "

Припомняме, основният прокурор Сотир Цацаров предложи на премиера Бойко Борисов след инспекция на 12 юни 2018 година по сигнал на Политическа партия " Зелените ", да бъде изменен концесионният контракт от 21 декември 2001 година с " Юлен " АД .
Договорът е за предоставена концесия с предмет изключително право на прилагане върху част от територия, изключителна държавна благосъстоятелност - част от територията на Национален парк " Пирин ", община Банско, " Ски зона с център Банско ".

Препоръката към премиера е:
- да предприеме незабавни дейности за обезпечаване на цялостно сходство на употребената от концесионера повърхност с тази по концесионния контракт /99,55ха, според Териториално организационен проект /ТУП/ на извънселищна територия " Ски зона с център гр. Банско ", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система " 1970г. " по чупките на външната граница на ски зоната/. "

 65,79 хектара от парк Обновена
65,79 хектара от парк " Пирин " над концесията употребил " Юлен "

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, разяснява Румяна Арнаудова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР