Гренландската акула, Somniosus microcephalus, е най-дълго живеещото гръбначно животно на

...
Гренландската акула, Somniosus microcephalus, е най-дълго живеещото гръбначно животно на
Коментари Харесай

Как атомната бомба ни научи, че гренландските акули живеят до 400 години 

Гренландската акула, Somniosus microcephalus, е най-дълго живеещото гръбначно животно на планетата с дълготрайност на живота, за която се счита, че евентуално надвишава 500 години. Дори при най-консервативната оценка от 272 години, тя побеждава всеки различен тип на Земята. Още по-интересно е, че методът, употребен за откриването на тяхното извънредно дългоденствие, стартира с атомната бомба.
 Случаят с кораба
Кое е най-смъртоносното нахлуване от акули, записано в миналото

Ето какво знаем

Стареенето на гренландските акули е доста мъчно за установяване, тъй като им липсват калцираните тъкани, които откривателите употребяват, като ушните камъни на рибите, които могат да разкрият възрастта. За да преодолеят това затруднение, откриватели в от 2016 година употребяват радиовъглеродни техники за датиране, с цел да изследват очната леща на гренландските акули.

Очните лещи на 28 женски гренландски акули са изследвани, с цел да се тестват техните равнища на радиовъглерод и постоянни изотопи, които са подбудени от диетата на майката на акулата, а не от взетото животно. Това се дължи на неповторимия метод, по който очните лещи резервират някои структурни елементи, които са участвали в първия ден от живота на акулата.

" При гръбначните животни ядрото на очната леща се състои от метаболитно инертни кристални протеини, които в центъра (т.е. ембрионалното ядро) се образуват по време на пренаталното развиване ", изясняват създателите. " Тази тъкан задържа протеини, синтезирани на почти 0-годишна възраст: неповторима характерност на очната леща, която е употребена за други бавно остаряващи гръбначни животни. "

Там, където се появява атомна детонация, това е феномен, прочут като " подтик на бомба ", който се счита за индикатор за възрастта на морските животни, заради метода, по който въздейства върху равнищата на радиовъглерод, като големи количества от радиоактивните изотопи C-12 и C -14 са изпуснати в околната среда. 
 Най-опасните плажове с акули в света
Най-опасните плажове с акули в света

Ето по какъв начин наподобява топ 5

" От средата на 50-те години на предишния век създаденият от бомба радиовъглерод от атмосферни проби на термоядрени оръжия е асимилиран в морската среда, създавайки изразителен " подтик на бомба " в основани на въглерод хронологии ", изясняват създателите. " Периодът на бързо повишаване на радиовъглерода е добре открит времеви щемпел за валидиране на възрастта на морските животни. "  
 Снимка 629540

Изкуствено високите равнища на радиовъглерод са включени в тъканите на всички живи същества, родени след импулса на бомбата, действайки като биомаркер за възрастта, защото тъканите на животни, родени преди този момент, наподобяват доста разнообразни във връзка с радиовъглеродното датиране.
 Cocaine Sharks споделя историята на
Внимание, надрусани акули

Какво се случва, когато акули обхванат големи бали кокаин

За гренландските акули в проучването това значи, че най-високите количества радиоактивни изотопи са открити измежду очните лещи на най-младите акули. За останалите огромни акули моделирането разкрива, че междинната дълготрайност на живота е минимум 272 години, макар че най-големите се правят оценка на по-близки до 335 и 392 години.

Екипът също по този начин прави оценка възрастта им на полова зрялост на 156 години, което значи съществено дълго юношество. Част от повода за невероятното дългоденствие на тези дълбоководни колоси е рисковият мраз, в който живеят. Арктическата среда изисква съществено муден метаболизъм, нещо, което се свързва с дълголетието в редица скотски групи.

Макар и впечатляващ връх, както предизвестяват откривателите, необикновено дългият живот на гренландските акули и времето, което им е належащо, с цел да доближат полова зрялост, също ги вършат уязвими, прецизират от. Всяко животно в репродуктивна възраст съставлява голяма инвестиция във връзка с годините, прекарани на Земята.  " Нашите оценки допускат внимателен метод към опазването на гренландската акула, защото те са постоянно срещан при лов на риба на дънни риби в Арктика и Субарктика и са били подложени на няколко скорошни начинания за комерсиална употреба ", заключват те.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР