Гръцкото правителство обяви мерки за подкрепа на близки на жертви,

...
Гръцкото правителство обяви мерки за подкрепа на близки на жертви,
Коментари Харесай

Гърция с мерки в помощ на близки на жертвите, ранени и пътници от смъртоносния сблъсък край Лариса

Гръцкото държавно управление разгласи ограничения за поддръжка на близки на жертви, ранени и пасажери от смъртоносния конфликт край Лариса.

Пенсията за роднините е 1655 евро на месец, а отговорностите към банките са отписани. Освен това, правото на назначение в обществения бранш се дава на член на фамилиите на умрелия до втора степен на кръвно роднинство.

Освен всичко друго, се дава на жертвите и техните близки, в случай че желаят, безвъзмездна правна помощ.

„ Минималното обвързване на страната при тези условия е да облекчи и поддържа, със невзискателност и почитание, роднините на жертвите и ранените от трагичния влаков случай в Темпи ", се споделя в държавно изказване.

Мерките:

Специалната пенсия се изплаща на фамилиите на умрял член или членове, както и на тези, които могат да претърпят трайна загуба на работоспособност над 50% заради акцидент. Пенсията за всеки умрял се разпределя на брачна половинка и децата или при липса на брачен партньор и деца се разпределя на родителите. Пенсията е необлагаема и се изплаща със задна дата от 1 март, без значение от други приходи или приемане на друга пенсия. Размерът на специфичната пенсия се дефинира месечно в четирикратен размер на националната пенсия и ще се поправя годишно с нарастването на националната пенсия. Отговорността за издаване на пенсии се поема от дирекция " Политика на приходите " към гръцкото Национална агенция за приходите.

Непогасените към 31.03.2023 година самостоятелни отговорности на околните (родители, съпрузи или лица, сключили общуване, деца и братя и сестри) на умрелия, лица с трайно увреждане над 50% и техните близки, както и на лицата, приети в болница в интензивно поделение, към данъчния орган и осигурителните фондове, се заличават.

След координиране с банковите институции и кредитните мениджъри, по тяхна самодейност се отписват кредитни отговорности на фамилиите на потърпевшите, които произтичат от контракти за жилищен или персонален заем, без значение дали тези отговорности се обслужват или не.

Наследниците на лица, починали вследствие на влаковата злополука са освободени от налог върху наследството.

Право на назначение в държавния бранш има член на фамилията на умрелия до втора степен на кръвно роднинство. Право на назначение имат и лица, приети в болница в интензивно поделение и/или с трайна загуба на работоспособност над 50%. При неспособност да бъдат назначени по здравословни аргументи, правото на назначение се трансферира на съпруга/съпругата или децата, а в противоположен случай – на един от родителите или един от техните братя и сестри.

Що се отнася до правосъдните процедури, с цел да се форсира изплащането на компенсациите, ще се поставят законодателни грижи за улеснение на изпълняемостта на решенията от първа инстанция. Освен това се дава безвъзмездна правна помощ на жертвите и техните близки, в случай че желаят.

Разходите за хоспитализация и рехабилитация на потърпевши се покриват напълно във всички структури от обществения и частния бранш, както и разноските за рехабилитационно възобновяване в чужбина.

Безплатна психическа поддръжка се дава на фамилиите на починалите, ранените и пасажерите, по домовете посредством мрежата от психологично здравни структури на НЗОК, както и по телефона посредством Безплатната национална линия за психосоциална поддръжка 10306.

Всички студенти, както и възпитаници, които са деца, съпрузи или лица, сключили контракт за общуване, братя и сестри и родители на умряли или лица с трайно увреждане над 50% имат право на пренасяне през настоящата година в подобаващ отдел на друго висше образователно заведение.

Всички студенти са с предпочитано настаняване в общежитията на своите образователни заведения и им е обезпечено гратис хранене по време на образованието.

За бързото и неотложно обслужване на фамилиите на жертвите, потърпевшите и пасажерите се основава специфична конструкция и телефонна линия за подкрепяне и бързо култивиране на горепосочените ограничения.

Освен това, при положение на избавени пасажери, които са закупили билети – без да дават персоналните си данни – билети и са напуснали мястото на произшествието, без да оставят данни за контакт с държавните органи, от тях се изисква да се свържат с Горещата линия, с цел да упражнят правата си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР