Гръцкото министерство на културата опроверга съобщенията за предстоящо споразумение с

...
Гръцкото министерство на културата опроверга съобщенията за предстоящо споразумение с
Коментари Харесай

Великобритания отказва да върне на Гърция фризовете на Партенона

Гръцкото министерство на културата опроверга известията за идно съглашение с Британския музей да върне фризовете на Партенона в родината им, заяви гръцката осведомителна организация АНА-МПА. Слуховете се появиха след обява в „ Блумбърг “, съгласно която Гърция и Англия са на път да сключат съглашение, което да отвори пътя за последователно връщане на скулптурните композиции. То трябваше да се случи в границите на стратегия за продан, по силата на която Британският музей да даде назаем част от фризовете против други експонати от Музея на Акропола.

Вчера гръцкият държавен представител Янис Иконому също отхвърли да има ново развиване по въпроса за релефите от античния храм.

Скулптурите на Партенона, фамозен архитектурен монумент от V в. прочие Хр., са свалени от храма на Акропола при започване на XIX в. от английския дипломат в Османската империя лорд Елгин, заради което и постоянно са наричани „ Мраморите на Елгин “. Според изказванията му той е изнесъл творбите от намиращата се тогава под османска власт Атина по силата на султански ферман, който обаче и до момента не е открит, напомня Българска телеграфна агенция.

През 1816 година английският парламент изплаща от Елгин релефите и ги дава на Британския музей, където се намират и до през днешния ден. Изчислява се, че „ Мраморите на Елгин “ съставляват към 30 % от оживялата скулптурна украса на Партенона. Други 30 на 100 и до ден сегашен са в Атина, а останалите към 40 % са разпръснати из други музеи в цяла Европа – във Ватикана, в Лувъра в Париж, в Копенхаген, Виена, Мюнхен и други

Гърция стартира акция за връщане на скулптурите в Атина през 1983 година Тогава въпросът беше издигнат от министърката на културата Мелина Меркури и към този момент съвсем 40 години тематиката се слага на редица интернационалните конгреси, както и в двустранните връзки с Лондон.

В края на предходната година папа Франциск реши да върне на Гърция трите фрагмента от статуи на Партенона, съхранявани от епохи във Ватиканските музеи.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР