Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ

...
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ
Коментари Харесай

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли проверка на интернационалния контракт, определящ границите сред Гърция и Турция.

" Лозанският контракт дефинира територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и този контракт за нас не може да бъде обект на предоговаряне. Няма никакви пропуски, няма потребност да бъде преразглеждан или да бъде обновен ", настоял Павлопулос по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на двудневно посещаване в прилежащата страна.

Ердоган беше представен по-рано в изявление за гръцки вестник, в което предложил проверка на Лозанския контракт от 1923 година, който откри границите на модерна Турция. Пред Павлопулос Ердоган коментирал, че имало някои елементи в Лозанския контракт, които не били ясни.

Посещението на Ердоган е първото на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам. Джелал Баяр е бил последният турски президент, който е бил на публично посещаване в Гърция през ноември 1952 година

Ердоган, който за последно посети Гърция като министър председател през 2010 година, беше поканен от Павлопулос. Ердоган също по този начин ще се срещне с гръцкия министър председател Алексис Ципрас и с етнически турци в Западна Тракия.

Турският президент се чака да разиска бъдещото съдействие в области като битката против тероризма, търговията, превоза, енергетиката, туризма, културата, Кипър, миграцията. Също по този начин ще бъдат наранени въпроси, засягащи малцинствата в двете страни, както и връзките на Турция с Европейски Съюз.

Екстрадицията на турските бойци, избягали в Гърция след несполучливия прелом в Турция на 15 юли през 2016 година, също ще бъде обект на разискване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР