Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ ...

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция.

"Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и този договор за нас не може да бъде обект на предоговаряне. Няма никакви пропуски, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран", настоял Павлопулос по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на двудневно посещение в съседната страна.

Ердоган беше цитиран по-рано в интервю за гръцки вестник, в което предложил ревизия на Лозанския договор от 1923 г., който установи границите на съвременна Турция. Пред Павлопулос Ердоган коментирал, че имало някои детайли в Лозанския договор, които не били ясни.

Посещението на Ердоган е първото на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам. Джелал Баяр е бил последният турски президент, който е бил на официално посещение в Гърция през ноември 1952 г.

Ердоган, който за последно посети Гърция като премиер през 2010 г., беше поканен от Павлопулос. Ердоган също така ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с етнически турци в Западна Тракия.

Турският президент се очаква да обсъди бъдещото сътрудничество в области като борбата срещу тероризма, търговията, транспорта, енергетиката, туризма, културата, Кипър, миграцията. Също така ще бъдат засегнати въпроси, засягащи малцинствата в двете страни, както и отношенията на Турция с ЕС.

Екстрадицията на турските войници, избягали в Гърция след неуспешния преврат в Турция на 15 юли през 2016 г., също ще бъде обект на обсъждане. /news.bg

Източник: dnesplus.bg