Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се зарече да „разбие“ трафикантите на

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се зарече да „разбие“ трафикантите на
Коментари Харесай

Гърция се зарече да разбие канала за трафик на мигранти от...

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се зарече да „ разбие “ трафикантите на хора, които оказват помощ на противозаконни мигранти да преминат през границата от Турция, и добави, че Анкара е на същата позиция по въпроса.

В неделя на конференция Мицотакис отговори на Асошиейтед прес, че не чака нова вълна от незаконни мигранти от Афганистан.

„ Нашата цел е да спрем всяка вълна доста преди тя да доближи нашите граници. При това нашите ползи и тези на Турция са в синхрон “, сподели той.

Мицотакис добави, че Гърция е приела дейна тактика за отбрана на границите и мигрантските потоци са „ намаляли доста “ през 2021 година спрямо предходната година, като в същото време стават по-ефективни при спасяването на мигрантите, които идват по море. Гърция преди малко приключи 40-километрова ограда и система за наблюдаване, с цел да защищити мигрантите, които към момента съумяват да влизат в Турция и се пробват да доближат до Европейския съюз.


Турция и Гърция са основни директни точки за мигрантите, които се стремят да преминат в Европа, бягайки от войната и преследването, с цел да стартират нов живот.

Турция упреква съседката си за депортиране на мигранти по съкратена процедура, без да им дава право на леговище, което било нарушаване на интернационалното право.

Съвсем неотдавна Амнести Интернешънъл разкритикува гръцките управляващи за малтретирането и противозаконното изпращане на мигранти и бежанци назад в Турция, като съобщи, че практиката на страната се е трансформирала в нейната " де факто " гранична политика.

Между януари 2020 година и март 2021 година Върховният комисариат на Организация на обединените нации по въпросите на бежанците е документирал към 300 обявени случая с нелегално експулсиране в региона на егейските острови и сухопътната граница на Гърция с Турция.

Няколко групи за поддръжка на мигрантите, в това число гръцкият Хелзинкски екран, през май подадоха тъжба в Европейския съд против Фронтекс, организацията за наблюдаване на границите на Европейски Съюз.


Турция в това време продължава напъните си да укрепи сигурността на границата си с Иран, с цел да предотврати всяка нова мигрантска вълна след последните събития в Афганистан.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР