Гръцкият премиер и президентът на Турция ще говорят в петък

...
Гръцкият премиер и президентът на Турция ще говорят в петък
Коментари Харесай

Мицотакис спешно говори с Ердоган за проблемите с Афганистан

Гръцкият министър председател и президентът на Турция ще приказват в петък вечерта , с цел да обсъдят " най-новите събития в Афганистан ", оповестиха от кабинета на гръцкия министър председател, по отношение на опасения за евентуалния огромен приток на хора, избягали от Афганистан , оповестява АП.

Гърция неведнъж е заявявала, че няма да разреши повтаряне на 2015 година, когато стотици хиляди хора минаха към гръцките острови от близкото турско крайбрежие, преди да се насочат през Гърция и Балканите на север към по-проспериращите страни в Европейския съюз.

Кириакос Мицотакис ще беседва с Реджеп Ердоган в 19:30 ч. В четвъртък Ердоган прикани европейските страни да поемат отговорността за бягството на афганистанците от талибаните , като предизвести, че Турция няма да се трансформира в " склад за бежанците " на Европа .
 Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан
Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Лъжи са изказванията, че в Турция имало 1.5 милиона афганистанци

Предишния ден гръцкият министър на миграцият а Нотис Митарачи съобщи, че актуалният приоритет е евакуацията на жители на Европейски Съюз и на Афганистан, които са работили със силите на Европейски Съюз там, само че че Гърция " не приема да бъде портал за нередовни потоци в Европейски Съюз ".

Говорейки по гръцката телевизия " Сакй " той означи, че Гърция не граничи с Афганистан и " има страни на изток от нас, които биха могли да обезпечат първична отбрана , когато е належащо ". Той добави, че Турция е безвредна страна за афганистанските жители .

Коментарите пристигнаха на фона на увеличение през последните седмици на броя на афганистанците, които си проправят път към Турция през границата от Иран.

" Трябва да напомним на нашите европейски другари за този факт: Европа - която се трансформира в център за привличане на милиони хора - н е може да стои настрани от казуса с бежанците, като строго запечата границите си , с цел да отбрани сигурността и благосъстоянието на своите жители ", сподели Ердоган.

" Турция няма дълг, отговорност или обвързване ", добави той.
 Турция укрепва със стена и кули границата си поради бежанци от Афганистан
Турция укрепва със стена и кули границата си поради бежанци от Афганистан

Група дезертьори от афганистанската войска се оплакват от жадност и апетит и че крадци им лишили парите и мобилните телефони

Ердоган сподели, че страната му е дом на 5 милиона задгранични жители - в това число 3,6 милиона сирийци, избягали от гражданската война в прилежащата страна и 300 000 афганистанци . Около 1,1 милиона са чужденци с позволения за престояване, сподели той.

През 2016 година Турция и Европейският съюз подписаха съглашение , Турция да спре стотиците хиляди мигранти и бежанци, които се насочват към Европа, в подмяна на безвизово пътешестване за турските жители и забележителна финансова поддръжка от Европейски Съюз.

Ердоган постоянно упреква Европейски Съюз, че не съблюдава своята част от договорката , до момента в който договорката докара до хиляди търсещи леговище се насочиха към небогати бежански лагери на източните гръцки острови.

Проблемът с миграцията също докара до усилване на напрежението сред Гърция и Турция , съседи и съдружници от НАТО, които бяха на ръба на войната няколко пъти от средата на 70-те години на предишния век. През март 2020 година Турция разгласи, че границите й към Европейски Съюз са отворени, и насърчи хиляди мигранти да се насочат към гръцката граница, предизвиквайки безредни подиуми, до момента в който Гърция затвори граничните си пунктове с Турция.
 Очаква ли Европа бежанска рецесия от Афганистан?
Очаква ли Европа бежанска рецесия от Афганистан?

Има оферти страни, воювали в Афганистан, да стартират презаселване на бежанци при тях
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР