Гръцкият парламент прие законодателна поправка, предвиждаща ваксинирането срещу КОВИД-19 да

...
Гръцкият парламент прие законодателна поправка, предвиждаща ваксинирането срещу КОВИД-19 да
Коментари Харесай

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация за гражданите над 60 години

Гръцкият парламент одобри законодателна корекция, предвиждаща имунизирането против КОВИД-19 да стане наложително за хората над 60 години, предадоха организациите.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28784
Поправката поддържаха ръководещата партия " Нова народна власт ", която разполага с болшинство от 157 депутати в 300-местния парламент, и левоцентристката опозиционна партия " Движение за смяна ". Против гласоподаваха най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, дребната лява групировка " МЕРА 25 " и десноцентристката " Елиники лиси " ( " Гръцко решение " ).

Поправката беше направена като част от законопроект за активността на Националната централна работа по публичните поръчки в областта на опазването на здравето. В поддръжка на целия законопроект в общи линии гласоподава

единствено " Нова народна власт ". Гласуването беше предшествано от диспути по оповестеното във вторник от премиера Кириакос Мицотакис решение за наложителна имунизация против ковид на жителите над 60 години и санкция от по 100 евро на месецза всеки, който не се е имунизирал до 16 януари.

По време на дебатите Мицотакис реагира на острите рецензии на опозицията против санкцията от 100 евро. " Наистина ли финансовата мярка от 100 евро е прекомерно строга? Отговорът е елементарен: единствено санкцията ще придаде на това решение в действителност наложителен темперамент ", сподели министър председателят. По думите му мярката се подхваща, с цел да бъде опазено здравето на хората. Той акцентира, че определената в Гърция санкция е " надалеч от санкциите в размер на 7000 евро в Австрия и до 1000 евро за нарушение на законодателството за КОВИД-19 в Италия ".

Премиерът уточни, че държавното управление е изчерпало всички благоприятни условия да убеди хората, преди да вземе решението за наложителна имунизация на хората над 60 години. " Девет от 10 гърци, които умират от ковид, са над 60 години. Повече от осем от 10 измежду тях не са били имунизирани. Това са хора, които безспорно са изложени на максимален риск ", сподели Мицотакис и добави, че " в случай че останат незащитени, те ще доведат до рецесия националната система на опазване на здравето ".

Той съобщи по време на дебатите, че 17 % неимунизирани хора над 60 години е " прекомерно огромен %, с цел да бъде пренебрегнат ", цитира Българска телеграфна агенция.

Мярката няма да важи за преболедували през последните шест месеца, както и за хора със съществени здравословни проблеми като аутизъм и епилепсия. Глобите ще се постановат с налозите чрез продан на информация с държавната база данни за общественото обезпечаване, a парите от тях ще отиват в бюджета на националната система на опазване на здравето.

В Гърция, която е с население от близо 11 милиона души, са регистрирани над 18 000 смъртни случая и близо 950 000 заразявания с вируса. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28784  2105 новозаразени с ковид у нас - 7,5% от тестваните 2105 новозаразени с ковид у нас - 7,5% от тестваните  Англия контракти съглашения за още 114 милиона дози от Англия контракти съглашения за още 114 милиона дози от " Пфайзер " и " Модерна "  Откриха антитяло, което ни прави недосегаеми за всички Коронавирус варианти Откриха антитяло, което ни прави недосегаеми за всички Коронавирус щамове
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР