Гръцкият парламент гласува официално дългоочакваното изменение на законодателството, свързано с

...
Гръцкият парламент гласува официално дългоочакваното изменение на законодателството, свързано с
Коментари Харесай

Гърция повиши цените на златните визи в опит да се справи с жилищната криза

Гръцкият парламент гласоподава публично дълго чаканото изменение на законодателството, обвързвано с така наречен стратегия " Златна виза ". Нейната концепция е поощряване на покупката на недвижими парцели от чужденци в страната за те да си обезпечат позволение за престояване, а по-късно ги отдават чартърен, най-вече дълготрайно. Новите по-скъпи цени идват от потребността управляващите да се преборят с жилищната рецесия в Гърция, съобщава Balkan Insight. От април тази година жителите на трети страни би трябвало да заплащат до 800 000 евро за петгодишно позволение за престояване. 

За последните съвсем 10 години в пазара на недвижими парцели и в стопанската система са влезнали 5,54 милиарда евро. По последните данни от Министерството на миграцията, общият брой на издадените непрекъснати разрешителни за вложители (или такива, които ще бъдат издадени през идващите месеци въз основа на висящи заявления) възлиза на 22 298 броя.

Както Money.bg писа, гръцкото държавно управление разгласи в задатък идното нарастване на цената на " златните визи ". Според изказване на Министерството на финансите от месец март, минималната стойност на закупените недвижими парцели в столичния район, на Миконос, в Солун и Санторини, както и на островите с население над 3100 индивида - съгласно новите правила - ще бъде 800 000 евро, а в останалите елементи на страната - 400 000 евро.
 Гърция подвига минималната сума за
Гърция подвига минималната сума за " златна виза "

Закупеният от притежателя на " златна виза " парцел може да се отдава чартърен

Досега жителите от трети страни трябваше да заплащат за " златна виза " суми, започващи надлежно от 500 000 евро и 250 000 евро. Площта на закупения в Гърция неподвижен парцел за приемане на " Златна виза ", би трябвало да бъде минимум 120 квадратни метра. Срокът може да бъде удължаван за нови петгодишни периоди, до момента в който въпросният парцел е благосъстоятелност на жителя на третата страна, прецизират от гръцкото министерство на финансите.

На 2 април поправката в закона беше гласувана от депутатите, като единствено левите партии СИРИЗА и Новата левица гласоподаваха срещу. Още през август 2023 година гръцкото държавно управление увеличи цените за " златна виза " от 250 000 евро до 500 000 евро за покупката на здания в Атина, Солун и на островите Миконос и Санторини.

Новата скица има за цел " да усили предлагането на жилища за дълготрайно наемане и да се оправи с въздействието на " Златната виза " върху жилищните разноски, като в същото време поддържа тласъци за привличане на капиталов капитал в страната и развиване на пазара на парцели ", се споделя в новото прессъобщение на Министерството на стопанската система и финансите.

" Правителствената политика докара до неестествен скок в цените и надценяване, което от своя страна има директна последица повишението на цената на парцелите и натрупването на проблеми за голямата част от жителите ", разяснява депутатът от СИРИЗА Янис Саракиотис.

Цените на жилищата се трансформират в сериозен проблем в Гърция. Цените на наемите също порастват до небесата. Затова и от ден на ден гърци се обръщат към различни решения, като шерване на жилище или завръщане в домовете на родителите си.
 За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими парцели с програмата „ Златна виза “ в Гърция
За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими парцели с програмата „ Златна виза “ в Гърция

99% от вложителите в програмата купуват парцели в страната за да си обезпечат позволение за пребиваване
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР