Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи предложение към британския премиер Борис

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи предложение към британския премиер Борис
Коментари Харесай

Мицотакис предлага фризовете на Партенона в Британския музей да бъдат изложени в Атина през 2021 г.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис насочи предложение към английския министър председател Борис Джонсън - фризовете от Партенона, които се намират в Британския музей, да бъдат изложени в Атина през 2021 година

Мицотакис предлага това в изявление пред английския вестник " Обзървър ", оповестиха АНА-МПА и Българска телеграфна агенция.

През 2021 година ще бъде маркирана 200-годишнината от началото на Гръцката гражданска война през 1821 година Предложението на Мицотакис е фризовете да бъдат изложени за избран период от време " като първа стъпка " към окончателното връщане на скулптурните групи в Гърция.

Същевременно гръцкият министър председател предлага в Британския музей да бъде проведена галерия с доста значими археологически артефакти от Гърция, които до момента не са били показвани във Англия. Подобно предложение Мицотакис направи и на френския президент Еманюел Макрон на скорошната им среща в Париж, като Макрон одобри концепцията през 2021 година Франция да изложи в Атина метоп от Партенона, който се съхранява в Лувъра.

Мицотакис посочи, че настояването на Гърция за окончателното връщане на фризовете на Партенона остава. Той дефинира нежеланието на Англия да се съгласи да върне скулптурите като " изгубена борба ", тъй като натискът за това непрестанно ще се усилва.

" Обзървър " написа още, че в изследване на английското публично мнение във Англия, извършено от YouGov през 2014 година, едвам 23 % са заявили, че желаят фризовете да останат в Обединеното кралство.

Голяма част от фриза на фамозния древен храм Партенон в Атина се намира в Британския музей в Лондон, до момента в който друга част и сега е в Атина. Гърция упорства да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, които са били отнесени през 1803 година от английския посланик в Османската империя лорд Елгин. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР