Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис беше домакин на неофициална вечеря с

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис беше домакин на неофициална вечеря с
Коментари Харесай

Неформална вечеря за разширяването на ЕС в Атина

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис беше хазаин на неофициална вечеря с водачите на Западните Балкани, Молдова, Украйна и Европейски Съюз, по време на която бяха разисквани въпроси, свързани с разширението на блока и европейското бъдеще на района, във връзка 20-годишнината от срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Солунската декларация.


На неофициалната вечеря участва гостуващият украински президент Володимир Зеленски, който по-рано организира диалози с Мицотакис.

Преди началото на вечерята ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че " разширението остава главен приоритет " за блока.

" Западните Балкани, Украйна и Молдова имат общо европейско завещание, история и бъдеще. Разширяването остава главен приоритет за Европейски Съюз - мощен инструмент за подсилване на мира, сигурността и просперитета на нашия континент. Трябва да намерим пътя напред, с цел да превърнем тази визия за Европа в действителност ", сподели той в обява в Twitter.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи при идването си в Атина, че Европейски Съюз би трябвало " да приближи нашите другари, кандидатстващите за участие в Европейски Съюз, доста по-близо до нас и доста по-бързо ".

Тя организира срещи с президента на Сърбия Александър Вучич, президента на Румъния Йон-Марсел Чолаку и министър-председателя на Косово Албин Курти.

На вечерята участва и министър-председателят на България Николай Денков.

Мицотакис и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха взаимна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Декларацията беше предшествана от среща на четири очи сред двамата, както и от диалози с присъединяване на делегации, предадоха гръцките медии.

" Ние сме съидейници и поддръжници ", сподели Мицотакис и акцентира: " Нашата взаимност съществува през цялото време, тя ще продължи и отсега нататък ".

" Против сме всяко нелегално деяние. В никакъв случай няма да признаем противозаконното анексиране на области в Украйна от Русия ", добави министър-председателят на Гърция след срещата в двореца " Максимос ".

Мицотакис още веднъж акцентира, че Гърция ще продължи да поддържа Украйна в защитителен и филантропичен проект и нейната евроатлантическа вероятност.

В умозаключение той съобщи, че Атина ще взе участие във възобновяване на Украйна, изключително в Одеса.

" Много ви благодаря за съдействието с Гърция ", сподели от своя страна украинският президент, като означи, че " имаме потребност от помощта на Гърция за образование на водачи на F-16 ", както и " имаме потребност от помощ, с цел да създадем зърнения кулоар постоянен ".

Зеленски разгласи, че Гърция е предложила да образова украински водачи да ръководят военните самолети F-16, с които балканската страна разполага от десетилетия.

" Днес имаме значим резултат за въздушната коалиция: Гърция ще взе участие в образованието на нашите водачи на F-16. Благодаря ви за това предложение ", сподели Зеленски.

Той приключи изявлението си с думите: " Благодаря ти Гърция, да живее Украйна! " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР