Гръцките туристи, карали сноуборд и ски в района на “Маркуджик

...
Гръцките туристи, карали сноуборд и ски в района на “Маркуджик
Коментари Харесай

Индиец опитал да предупреди гърците за лавината

Гръцките туристи, карали сноуборд и ски в региона на “Маркуджик ” 3, най-вероятно сами са провокирали лавината. При свличането ѝ двама от тях съумяха да се измъкнат от клопката, само че третият почина под снега. Според спасителите нито един от групата не е имал лавинен апарат. Акцията продължи повече от пет часа.

Джери е индиец, който работи като планински лидер в Хималаите. Дошъл в България като екскурзиант. Вчера към обяд се качил в региона на “Маркуджик ”. Там се срещнал с гръцка група - сноубордисти и скиори.

„ През нощта беше паднал нов сняг. Исках да стигна до “Маркуджик 3 ”, заобикаляйки лавиноопасните зони. В региона се срещнах с гръцка група. Те се развълнуваха, не всеки ден виждаш индиец в планината, забавлявахме се “, стартира описа си той.

След това Джери се спуснал към Ястребец. Гърците обаче останали в региона на “Маркуджик 3 ”. Разказва, че не били готови, защото не разполагали с лавинен апарат и лопата.

“Лавинният уред приема и изпраща сигнали. Може да ти избави живота, в случай че си с сътрудник в планината. Винаги е закачен за тялото. Когато доловиш сигнал и си на метър от него, би трябвало по най-бързия метод да схванеш дали под теб има тяло “, изясни той.

Подозира, че ориста на хората от гръцката група щеше да е друга, в случай че го бяха последвали към Ястребец. „ Просто трябваше да се приготвят. Всички щяха да са живи, в случай че имаха моите уреди. На картата е ясно обозначено, че те са в лавиноопасна зона. Там отиваш на собствен риск “, уточни Джери, представен от NOVA.

Сигналът за падналата лавина постъпва към 14:00 часа. На място спасителите виждат, че двама от групата са се изровили сами. Техният другар – Момцис Константинос, обаче останал под преспите.

„ Той беше покрит на към 1,60 – 1,80 дълбочина. Акцията продължи към пет часа. Ако този човек имаше лавинен апарат, вероятно щеше да стане по-бързо и вероятно нямаше да се стигне до съдбовния край “, изясни Ангел Керкелев от ПСС-Боровец.

В издирването на мъжа вземат участие четири избавителни кучета. Едно от тях е Макс, който има опит от акциите след земетресенията в Турция. „ Задачата на Макс беше да хване миризма, която излиза от снега. Но беше доста мъчно, снегът беше доста корав “, съобщи Георги Балабанов.

Според шефа на Планинската избавителна работа е изцяло допустимо гърците сами да си предизвикали лавината. „ Условията са такива, че мъчно може да се реши, само че евентуално е била провокирана от човек “, изясни Емил Нешев.

На този декор, от Българската лавинна асоциация предизвестяват – заплахата от лавини остава висока. „ След дълъг изсъхнал интервал, при изобилен дъжд или мощен вятър, има възможност за лавини. В планината не може да разчитаме на шанс “, сподели екскурзиант. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР