Гръцките партии не успяха да сформират правителство. Това стана ясно

...
Гръцките партии не успяха да сформират правителство. Това стана ясно
Коментари Харесай

Гърция отново отива на избори, шефът на Сметната палата прави служебен кабинет

Гръцките партии не съумяха да образуват държавно управление. Това стана ясно 3 дни след изборите на 21 май. Нов предварителен избор е плануван на 25 юни и ще се организира по нова изборна система, която дава спомагателни места в Народното събрание на партията победител.

Още в нощта след изборите стана ясно, че Кириакос Мицотакис, водач на първата политическа мощ „ Нова народна власт “, която обаче не съумя да събере болшинство, избира да се отиде на нов избор.

Процедурата по връчването на мандати на трите първи сили беше условност, Мицотакис незабавно върна мандата,  Алексис Ципрас, водач на СИРИЗА, която зае второ място на изборите, не го одобри въобще, а водачът на ПАСОК Никос Андрулакис взе и незабавно върна досието.

Андрулакис разгласи, че връща получения мандат, защото съгласно него няма опция за доближаване на позициите за образуване на държавно управление.

Избраните на изборите на 21 май 300 депутати ще заседават единствено един път, евентуално на 28 май, когато ще положат клетва. Ден по-късно ще бъде публикуван президентски декрет за разформироване на Народното събрание и оповестяване на изборите на 25 юни.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу разпореди на ръководителя на Сметната палата Йоанис Сармас да сформира служебно държавно управление.

По конституция президентът назначава за длъжностен министър председател по собствен избор един от ръководителите на трите висши съдилища – Върховния съд, Върховния административен съд и Сметната палата.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР