Гръцките лекари и медицински сестри от системата на общественото здравеопазване

...
Гръцките лекари и медицински сестри от системата на общественото здравеопазване
Коментари Харесай

Общонационална стачка на лекарите и медицинските сестри в Гърция

Гръцките лекари и медицински сестри от системата на публичното опазване на здравето започнаха през днешния ден на общонационална стачка, съобщи организация АНА-МПА.

В изказване на Гръцката конфедерация на работещите в държавните лечебни заведения (ПОЕДИН) се показва, че аргументите за стачката са незадоволителното финансиране и дефицитът на личен състав в лечебните заведения. Отбелязва се също по този начин, че „ системата на публичното опазване на здравето потвърди своята скъпа и незаменима роля по време на пандемията. Следователно разноските за публично опазване на здравето не могат да останат на равнище 5 % от Брутният вътрешен продукт (при приблизително за страните от Европейски Съюз 7,5 % от БВП) “. По този метод се утежнява качеството на услугите, а системата постепенно, само че несъмнено се трансформира в частна и жителите заплащат доста за здравни услуги.

Просрочените отговорности на лечебните заведения надвишават един милиарда евро, вследствие на което няма опция за възобновяване или поддържане на оборудването и инфраструктурата, добавя синдикатът. 

В известието се декларира, че в Гърция има минимум болнични кревати измежду страните от Европейски Съюз. Функционират 3,5 кревати на 100 000 поданици (общо 35 000 легла), до момента в който в другите европейски страни има 5,3 кревати на 100 000 поданици.

Профсъюзът желае също разрешаването на финансовите и институционални проблеми на бранша и увеличението на личния състав в лечебните заведения. Според него чиновниците на непрекъснат трудов контракт са 35 % от болничните служащи и в случай че те бъдат уволнени, лечебните заведения ще бъдат затворени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР