Гръцките институции бавят изплащането на пенсии на над 1800 български

...
Гръцките институции бавят изплащането на пенсии на над 1800 български
Коментари Харесай

Гърция бави пенсиите на над 1800 българи

Гръцките институции бавят изплащането на пенсии на над 1800 български жители, които имат застрахователен стаж там. Това се разбра от отговор на министъра на труда Бисер Петков по време на парламентарния надзор.

Проблемите на българите са два - за 908 души Гърция бави потвъждаването на информацията за осигурителния стаж, а на 933-ма е спряла изплащането на към този момент отпусната пенсия.

Гръцката страна изяснява забавянето на потвърждението за стаж с големия брой напуснали чиновници в системата, а също и със почналата при започване на годината радикална промяна, която слива всички осигурителни фондове в един, сподели Петков. Спирането на към този момент отпуснати пенсии пък е по закон от март 2013 година, който изисква съществуване на гръцки застрахователен номер от всички жители на Европейски Съюз, работили в Гърция. Получаването му става персонално или посредством прокурист, само че не и по пощата, а също така се изисква и адресна регистрация на територията на Гърция, разясни министърът. Всичко това затруднява българите, които към този момент не живеят там.

Гръцките управляващи са дали обещание до ноември да е подготвен електронният указател, който доста да форсира обработката на информацията. Те отхвърлят да има дискриминация по отношение на българите, тъй като и за гръцки жители отпущането на пенсията се бавело с по към 2 години, заяви Петков.

По данни на министерството общо 4780 са отпуснатите гръцки пенсии на българи. Парите се превеждат напряко по техни сметки и по тази причина страната няма информация дали има забавяния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР