Гръцките банки ще субсидират повишените лихви по ипотечни кредити на

...
Гръцките банки ще субсидират повишените лихви по ипотечни кредити на
Коментари Харесай

Гръцките банки ще субсидират повишените лихви по ипотечни кредити

Гръцките банки ще субсидират нарасналите лихви по ипотечни заеми на уязвими семейства. Те ще би трябвало да се записват на специфичната платформа, която ще проработи от средата на февруари, написа през днешния ден всекидневникът Kathimerini.

Около 30 000 уязвими семейства, които обслужват ипотечните заеми към банките, ще имат право на дотация, която покрива 50% от нарастванията на лихвените проценти от юли.

Платформата е част от програмата Gefyra I – „ мостова ” скица за обслужване на ипотечни заеми върху главните жилища на кредитополучатели, които са изпаднали в усложнение. Тя влезе в деяние през 2020 година по време на пандемията.

Достъп до дотации ще имат всички уязвими семейства, които са обслужвали заеми към банки, както и заеми на кредитополучатели, които са секюритизирани и са благосъстоятелност на фондовете.

Европейската централна банка увеличи лихвените проценти четири пъти през предходната година в опит да овладее инфлацията. Очаква се ново повишаване при започване на февруари, когато ще се организира идващото съвещание на управителния съвет на ЕЦБ.

Покачването на лихвените проценти Гърция стартира през април 2022 година, след седемгодишен интервал на негативни лихвени проценти, и единствено след няколко месеца тримесечният euribor, който е базов за по-голямата част от заемите с плаваща рента, в в този момент е 2,13%.

Ако вноската по ипотечен заем е била 400 евро предишния юни и е повишена до 500 евро до момента, дотацията ще бъде 50 евро, изяснява изданието. В случай че месечната вноска доближи до 560 евро, общата дотация ще бъде 80 евро за всички кредитополучатели, които не са в просрочие повече от три месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР