Границите на Украйна и линията на съприкосновение между Украйна и

...
Границите на Украйна и линията на съприкосновение между Украйна и
Коментари Харесай

ISW със стратегическа прогноза: Пълният украински контрол над Кри...

Границите на Украйна и линията на прикосновение сред Украйна и Русия преди пълномащабното навлизане през 2022 година са дълги - към 3120 км, само че включват огромни региони, които оферират забележителна дълбочина на защитата, изключително в североизточната част. Украйна постоянно ще би трябвало да пази северната си граница, противоположна на Беларус и по-късно на Русия, доста покрай самата граница по линия от запад на изток, разпростряла се от полската граница до към Чернигов. Киев е единствено на към 100 км от границата, а главните наземни информационни линии минават през Ровно и Луцк на почти същото разстояние.

 

Харков, вторият по величина град в Украйна, е още по-близо до интернационалната граница и не разполага с никаква дълбочина. Руската окупация през 2014 година на източните Донецка и Луганска област и Крим сложи под непрекъсната опасност няколко други значими украински градове. Мариупол е съвсем навръх линията на прикосновение през 2022 година

 

През януари 2022 година Херсон и Мелитопол са надлежно на към 90 и 115 км от съветския надзор. Тяхното физическо състояние обаче предлага по-добри вероятности за по-ефективна отбрана. От една страна, Херсон се намира от другата страна на река Днепър от Крим, което дава на украинците кардинални благоприятни условия да се върнат назад към речната линия, в случай че е належащо, при положение на възобновена съветска офанзива оттова. Мелитопол не се употребява с сходна естествена отбрана, само че съветските сили, атакуващи от Крим, би трябвало да премине през няколко моста, с цел да стигне до украинската суша (фактор, от който Херсон също се възползва), създавайки трудности, които могат да бъдат употребявани за закъснение на съветското нахлуване и за продобиване на време за идване на украинските запаси. (Това, че това не се случи през 2022 година, отразява обстоятелството, че обратно на съветските изказвания, Украйна не се приготвяше за война с Русия преди пълномащабното съветско навлизане. Една бъдеща украинска войска сигурно ще го направи. ) През 2022 година Украйна разполага с по-малко въоръжени сили в тези региони, тъй като е съсредоточила най-хубавите си сили на изток против окупирания Донбас. Една бъдеща украинска войска евентуално ще се концентрира по друг начин).

 

Североизточна Украйна предлага още повече дълбочина. Това е измежду най-плодородните земи, само че също по този начин е едва обитаемо, изключително покрай интернационалната граница

 

Теренът дава задоволително благоприятни условия за закъснение на дейности, зад които запасите могат да се активизират, с цел да защитят по-гъсто обитаемоте селища в тила и да се приготвят за възобновяване на земя, изгубена при в началото възобновено съветско нахлуване.

Задачата да се пазят тези дълги линии, даже и в регионите, осигуряващи стратегическа дълбочина, е плашеща. Бъдещата украинска войска ще би трябвало да бъде доста по-голяма и доста по-добре подготвена и оборудвана, в сравнение с е през 2022 година Но това е надалеч по-малко обезсърчително от предизвикването, пред което ще се изправи Украйна, като би трябвало да пази актуалните линии, в случай че спорът бъде замразен през днешния ден.

 

Ако Украйна освободи Крим и южните територии, окупирани от Русия, тогава Херсон, Николаев и Одеса ще бъдат в сигурност, а опасността за Мелитопол ще намалее доста, добавя РБК-Украйна.

 

Според анализаторите от ISW, Мариупол е единственият огромен фронтов град на юг, което усложнява отбраната на района. Украинските войски би трябвало да бъдат добре готови и мобилизирани.

 

Връщането на Крим под контрола на Украйна доста понижава риска Русия да извърши десантна интервенция по югозападното крайбрежие на Украйна. Намалява и опасността от съветски ракетни удари по кораби в западната част на Черно море.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР