Границата за присъединяване към най-богатите 400 американци през 2019 г.

...
Границата за присъединяване към най-богатите 400 американци през 2019 г.
Коментари Харесай

Развод, бизнес или смърт: Новите милиардери на Америка

Границата за присъединение към най-богатите 400 американци през 2019 година е 2.1 милиарда доларa. Мултимилиардната преграда не се е трансформирала от предходната година, само че към момента си остава висока.

Въпреки това 19 души съумяват да я прескочат и да попаднат за първи път в класацията на Forbes.

Четирима от новите членове на клуба на най-богатите американци се причисляват към него вследствие на гибел или бракоразвод. Сред тях са Джулия Кох, вдовицата на Дейвид Кох (който умря през август) и някогашната брачна половинка на Джеф Безос - Макензи Безос.

Двама други - Ернест Гарсия Трети и Уилям Лаудер, пък съумяват да усилят положението си, работейки за фамилния бизнес.

Гарсия, който е най-младият нов член на класацията, стартира като капиталов анализатор, преди да се причисли към компанията за продажба на коли втора ръка DriveTime през 2007 година Пет години по-късно той съосновава Carvana - електронна платформа за покупко-продажба на коли, като поделение на DriveTime.

Тя се отделя през 2017 година с първично обществено предложение на акции (IPO), а книжата й се показват сносно. И бащата, и синът към този момент са част от класацията на най-богатите американци на Forbes.

Останалите 13 души, които са на възраст сред 43 и 84 година, дебютират в класацията с помощта на благосъстоянието си, което натрупват, започвайки от нулата в промишлености, като защита, игри и програмен продукт.

Най-богатият нов член на класацията тази година е Тим Суийни, чиято компания Epic Games е създател на една от най-популярните игри в света - Fortnite.

Нов в класацията е и дяловият вложител Орландо Браво, който е първият милиардер, роден в Пуерто Рико. Той е някогашен играч по тенис на корт, само че в последна сметка се озовава на Уолстрийт.

Някои от новите членове на Forbes 400 имат по-трудно начало. Джей Чаудри, създател на компанията за програмен продукт в областта на киберсигурността ZScaler и единствен преселник в класацията, израства в малко индийско селце в Хималаите, където нямал електричество или течаща вода като дете.

Дългогодишният вложител и оптометрик Хърбърт Уъртхайм пък имал дислексия и съществени проблеми в учебно заведение, по тази причина се включил към военноморските сили на 17-годишна възраст, откакто преди този момент постоянно бягал от учебно заведение.

Ето и кои са 19-те най-нови членове на Forbes 400:

Джулия Кох и семейство

Състояние: 41 милиарда $

Източник: Koch Industries

Кох и трите й деца наследиха 42% дял в Koch Industries от нейния брачен партньор Дейвид, който умря през август на 79 години. Джулия Кох е от Айова, само че през 80-те години се мести в Ню Йорк и работи като помощник на дизайнера Адолфо.

През 1991 година другари уреждат сляпа среща сред нея и Дейвид Кох, която не минава добре. Двамата се срещат още веднъж шест месеца по-късно и излизат в продължение на пет години, преди да сключат брак през 1996 година

Макензи Безос

Състояние: 36.1 милиарда $
Източник: Amazon

Като част от съглашението по развода си с Джеф Безос, Макензи получава една четвърт от каузи на му в Amazon, което я направи освен третата най-богата жена в Съединени американски щати, само че и четвъртата най-богата в света.

Тим Суийни

Състояние: 4.5 милиарда $
Източник: Видеоигри

Суийни основава компанията за видео игри Epic Games през 1991 година в дома на родителите си и пуска играта ZZT на 21-годишна възраст. В днешно време над 250 милиона души, главно момчета на възраст сред 10 и 25 година, са играли на неговата игра Fortnite от стартирането й през 2017 година

Epic Games генерира 2.4 милиарда $ доходи за 2018 година Суийни има една трета от компанията.

Марго Перо

Състояние: 4.2 милиарда $
Източник: Компютърни услуги, парцели

Покойният брачен партньор на Перо - софтуерния пионер и претендент за президент на Съединени американски щати Рос Перо, умря през юли на 89-годишна възраст. Двамата се срещат на сляпа среща, до момента в който той е студент във Военноморската академия на Съединени американски щати.

Тя дава на брачна половинка си чек за 1 000 $, с цел да основе Electronic Data Systems, която той след това продава на General Motors през 1984 година за 2.5 милиарда $.

Нийл Блу и семейство

Състояние: 4.1 милиарда $
Източник: Отбранителна промишленост

Блу е ръководител и основен изпълнителен шеф на струващата 2.7 милиарда $ компания в областта на отбранителната промишленост General Atomics. Приходите на компанията за 2018 година възлизат на 2.7 милиарда длара.

Тя е най-известна с това, че създава дроновете Predator. Той и брат му Линдън купуват General Atomics, когато е компания за нуклеарна сила през 1986 година

Джанис Макнеър

Състояние: 4 млрд $
Източник: Енергетика, спорт

Макнеър е притежател на Хюстън Тексанс, който починалия й брачен партньор, Боб Макнеър (който умря през 2018 г.), основава през 1999 година, откакто заплаща 600 млн. $, с цел да се снабди с тим от НФЛ.

Боб Макнеър натрупва положението си главно от Cogen Technologies, която основава при започване на 80-те години, а след това продава на Enron за 1.5 милиарда $ през 1999 година

Антъни Ууд

Състояние: 3.9 милиарда $
Източник: Стрийминг технологии

Ууд е създател и основен изпълнителен шеф на Roku - софтуерна компания, която дава опция на потребителите да стриймват наличие от Netflix и други снабдители на телеевизорите си. Roku има над 27 милиона клиенти, които през 2018 година са стриймвали към 24 милиарда часа наличие.

Джей Чаудри

Състояние: 3.6 милиарда $
Източник: Софтуер за киберсигурност

Преди да основе софтуерната компания ZScaler през 2008 година, Чаудри основава четири други компании, като всички те след това са добити. ZScaler, в която Чаудри има 46% дял, стана обществена компания през март 2018 година, а от този момент цената на акциите й е повишена двойно.

Израсналият в Индия Чаудри се споделя за първи път на аероплан с еднопосочен билет на път за Охайо, преди да стартира образованието си в Университета на Синсинати през 1980 година

Хърбърт Уъртхайм

Състояние: 3.1 милиарда $
Източник: Инвестиции

В продължение на шест дестилетия оптометрикът от Флорида влага облагите от своята компания Brain Power в акции. Той е най-големият самостоятелен акционер в производителя на самолетни елементи Heico.

Орландо Браво

Състояние: 3 милиарда $
Източник: дялови вложения

Кариерата на Браво на Уолстрийт стартира през 1998 година Сега неговата компания Thoma Bravo е една от най-успешните в областта на дяловото вложение в света, като ръководи активи за 39 милиарда $.

Уилям Лаудер

Състояние: 2.8 милиарда $
Източник: Estée Lauder

Председателят на Estée Lauder се причислява към четирима други членове на класацията Forbes 400 от фамилията, с помощта на покачването с близо 50% на цената на козметичния колос от март насам.

Най-големият наследник на Леонард Лаудер (номер 25 в класацията) беше основен изпълнителен шеф на компанията в интервала 2004 – 2009 година

Питър Гаснър

Състояние: 2.7 милиарда $
Източник: Софтуер

Гаснър е съосновател и основен изпълнителен шеф на Veeva - софтуерна компания, която развива активност в областта на биотехнологиите и фармацевтиката. Акциите на Veeva, от която той има към 9%, нарастват с над 50% през последата година.

Ернест Гарсия III

Състояние: 2.3 милиарда $
Източник: Автомобили втора употреба

Гарсия е основен изпълнителен шеф и съосновател на Carvana - електронна платформа за покупко-продажба на коли втора употреба. Той основава Carvana през 2012 година като поделение на DriveTime - компанията на татко му за продажба на коли, която има 138 автокъщи в 26 щата.

Анийл Бусри

Състояние: 2.2 милиарда $
Източник: Бизнес програмен продукт

Бусри стартира работа като финансов анализатор в Morgan Stanley, откакто приключва университета Браун. Впоследствие стартира да работи с милиардера Дейв Дъфийлд, а двамата основават Workday - софтуерна компания в областта на човешките запаси и финансовия мениджмънт през 2005 година

Джим Кавана

Състояние: 2.2 милиарда $
Източник: IT услуги

Кавана основава доставчика на IT услуги World Wide Technology през 1990 година, а в този момент е основен изпълнителен шеф. Преди да се впусне в софтуерния бранш, той е олимпийски играч по футбол, който след това стартира да играе професионално.

Брайън Шет

Състояние: 2.2 милиарда $
Източник: Инвестиции

Шет съосновава Vista Equity Partners през 2000 година дружно с милиардера Робърт Ф. Смит. През последното десетилетие Vista е осъществила повече софтуерни придобивания, от който и да било финансов вложител. Шет израства в Бостън. Баща му е преселник от Индия, а майка му е ирландска католичка.

Джефри Гъндлак

Състояние: 2.1 милиарда $
Източник: Инвестиции

Гъндлак е съсновател на компанията за договорни фондове DoubleLine Capital, която ръководи активи за над 140 милиарда $.

Хенри Лауфър

Състояние: 2.1 милиарда $
Източник: Хеджфондове

След като преподава математика в университета Стоуни Брук в продължение на две десетилетия, Лауфър се причислява към хеджфонда Renaissance Technologies през 1992 година Той заема поста вицепрезидент до 2009 година, когато се отдръпва.

Чад Ричисън

Състояние: 2.1 милиарда $
Source: Обработка на работни заплати

Ричисън, който е някогашен старши управител в компанията за човешки запаси ADP, основава компанията за обработка на работни заплати Paycom през 1998 година Компанията пък излезе на борсата преди пет години. Той е основен изпълнителен шеф на Paycom, чиито акции нарастват с 60% в последната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР