Границата на дивото. Къде започва ли? Вероятно там, където са

...
Границата на дивото. Къде започва ли? Вероятно там, където са
Коментари Харесай

Зелена светлина: Каракачанските коне - диви и свободни

Границата на дивото. Къде стартира ли? Вероятно там, където са те. Каракачанските коне. Диви и свободни. Една добре известна, само че поизчезнала порода в България. Някога каракачаните печелели доверието им търпеливо и пренасяли дърва с тях. Но като цяло тези животни са привикнали да се гледат сами, да оцеляват и при най-тежки условия в планината, да дават потомство, да го пазят от хищниците, да се събират в кръг към дребните си край каменни твърдини и да ги пазят с копита и зъби.

Каракачанските коне са привикнали да откриват и най-оскъдните стръкчета трева. Билките и горските плодове също са част от менюто им. Е, не наподобяват лъскави и напети като отглежданите в оборите елитни породи, само че имат особеното, диво лъчение на волни бегачи. И въпреки всичко, тези коне си имат притежатели, които се грижат за тях. Програмата за развиването на селските региони е отпускала пари за възобновяване на породата. Броят на дивите коне нараства, а с новата пролет настава нов размножителен интервал до юни.

Петя Йотина: Мъжките коне си обособяват - сега са на три стада, две или три, зависи от мъжките. На всяко, ергеле се споделя, имаме по един мъжки.
Петя се грижи за 40 каракачански коня в Стара планина. Чиповете и електронните пастири внасят прочут надзор в другояче дивия живот на четириногите.

Тези коне познават съвсем единствено нас и пастира.
Тези животни не могат да се впрягат или яздят, само че самото им съществуване в Балкана е красива панорама, която си коства да бъде потърсена от феновете на дивата природа.
Аз желая да се развие туризма в България. Каракачанските коне са атракция, тъй като са доста диви.
А общуването с дивото се трансформира във все по-голяма полезност, която си коства да се запази.

Надяваме се и децата ни да продължат. Както и ние от това, че родителите ни са харесвали животните, започнахме и ние 30-тина годишни, искам и децата ни да го продължат.
Каракачанските коне са там, по високото. Макар и да не са привикнали с хора, те надали ще имат нещо срещу туристите да се порадват на красивата панорама, която съставляват стадата им, пръснати по планинските скатове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР