Граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс уволни директора си Фабрис

...
Граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс уволни директора си Фабрис
Коментари Харесай

Уволниха директора на Фронтекс?

Граничната организация на Европейския съюз " Фронтекс " уволни шефа си Фабрис Легери, заяви за Ройтерс източник, осведомен с въпроса, след години на обвинявания, че органът е малтретирал мигранти по външните граници на блока.

Говорителят на " Фронтекс " Пиор Свиталски отхвърли да разяснява по-рано денем информацията, че Легери е подал оставка и не отговори на следващ въпрос дали тя е била утвърдена .

Европейската комисия - изпълнителният орган на Европейски Съюз, на чието послушание е " Фронтекс " - също отхвърли коментар, заявявайки, че се организира изключителна сесия на основаната във Варшава организация.

Бордът е обсъждал " характерните компликации " във " Фронтекс " и ще разяснява след приключването на съвещанието, споделиха от Комисията.

Легери, който, не беше открит незабавно за коментар.

Агенцията на Европейски Съюз за битка с измамите (ОЛАФ) стартира следствие предходната година по изказвания за нарушавания на правата на индивида от " Фронтекс ", организация, натоварена с ръководството на миграцията по външните граници на блока. Докладът на ОЛАФ не е показан обществено.

Ерик Марквард, немски народен представител в Европейския парламент от фракцията на Зелените, сподели на 2 март, че резюмето на отчета " разкрива, че управлението на " Фронтекс " е било наясно с нарушаванията на правата на индивида и съзнателно е избягвало да ги рапортува ".

През 2021 година Европейският парламент разгласява личен отчет за изказвания, че " Фронтекс " е взела участие в по този начин наречените отблъсквания, в това число в Егейско море сред Гърция и Турция.

Отблъскванията нарушават отговорностите на Европейски Съюз според интернационалното филантропично право, което не разрешава връщането на хората там, където животът им би бил изложен на риск.
 Броят на незаконните мигранти в Европейски Съюз над равнищата отпреди пандемията
Броят на незаконните мигранти в Европейски Съюз над равнищата отпреди пандемията

Малко под 200 000 мигранти са влезнали в Европейски Съюз през 2021-а

" Няколко надеждни участници... поредно рапортуваха за нарушавания на главните права по границите в редица държави-членки, само че " Фронтекс " като цяло пренебрегваше тези отчети ", се споделя в отчета на Европейския парламент.

" Агенцията също по този начин не съумя да отговори съответно на вътрешни наблюдения по отношение на избрани случаи на евентуални нарушавания на главните права в държавите-членки, които бяха повдигнати ".

Държавите-членки на Европейски Съюз, както и Комисията са в управителния съвет на " Фронтекс ". Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон настоя за усилване на надзора върху правата на мигрантите в границите на " Фронтекс ", защото организации за правата на индивида сигнализираха за злоупотреби.

Държавите от Европейски Съюз дадоха на " Фронтекс " спомагателни пари и пълномощия, откакто повече от един милион сирийски бежанци доближиха Европа през 2015 година, надхвърляйки доста потенциала й за приемане и разпалвайки крайнодесните настроения в целия блок. Миграцията се трансформира в парещ политически въпрос в 27-членния блок.

Оттогава Европейски Съюз ограничи разпоредбите за търсене на леговище и правата на мигрантите, укрепи границите си и подписа покупко-продажби - подложени на критика от правозащитни групи - със страни, в това число Турция, с цел да задържат хората на тяхна земя.

Страните от Европейски Съюз са разграничени на две групи - страни, които се застъпват за все по-твърда позиция във връзка с имиграцията, и такива, които одобряват бежанци и акцентират нуждата от ценене на главните права на индивида, в това число в напрегнати обстановки по граница.
 Над 3000 мигранти са починали в опит да доближат Европа по море през 2021 година
Над 3000 мигранти са починали в опит да доближат Европа по море през 2021 година

Това е двойно повече по отношение на 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР