Граничари в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите,

...
Граничари в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите,
Коментари Харесай

"Гардиън" и ARD: "Фронтекс" си затваря очите за насилие над мигранти в България, Унгария и Гърция

Граничари в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и непозволено ги прибирали назад през границата. Международни медии насочат съществени обвинявания за издевателства по външните граници на Европейски Съюз, споделя " Дойче веле ".

Британският " Гардиън " и немската обществено-правна медия ARD разпространиха тези дни съществени обвинявания против Европейската организация за граничен надзор " Фронтекс ". Изабела Купър, представител на организацията, отговори, че гранични чиновници, които са директно подчинени на " Фронтекс ", не са взели участие в никакви случаи на принуждение по границите и не са забъркани в нелегално връщане на мигранти.

Говорителят направи обаче уточнението, че " Фронтекс " не носи отговорност за дейностите на национални гранични чиновници, примерно от унгарска или българска страна, които вероятно са нарушили човешки права или непозволено са върнали мигранти. А представителят на Европейската комисия в Брюксел Мина Андреева добави, че е значимо да се прави разлика сред чиновниците на националните гранични служби и чиновниците на " Фронтекс ".

Двете представени медии се базират на вътрешни източници от " Фронтекс ", които настояват, че гранични чиновници в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и непозволено ги прибирали назад през границата. Говорителката на еврокомисията удостовери, че такива документи съществуват. " Ръководният съвет на организацията получи такива отчети. А това демонстрира, че разполагаме с механизми за контрол дали в своята активност " Фронтекс " съблюдава човешките права ", сподели Мина Андреева.

Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, който през вчерашния ден (5.8) беше на посещаване в Мюнхен и беседва с баварския си сътрудник Йоахим Херман, отхвърли обвиняванията, свързани с България. " Мога изрично да заявя, че България съблюдава всички съглашения и договорености по отношение на човешките права ", сподели Маринов. " Българските граничари употребяват мощ само тогава, когато обстановката го постанова ", добави той и посочи, че става дума за обстановка, в която самият граничар е атакуван.

Еврокомисията ще ревизира обвиняванията

Във " Фронтекс " има специфичен прокурист по човешките права. Освен това всички чиновници на организацията са длъжни да рапортуват, в случай че са били очевидци на нарушаваше на човешките права. Агенцията изрично отхвърля съмненията, че нейни чиновници са упражнили принуждение и са нарушили човешки права. " Неприемлива е всяка форма на принуждение или на корист във връзка с бежанци или мигранти. В съдействие с Европейската организация за гранична защита ние ще проверим тези обвинявания и ще реагираме надлежно ", оповести говорителката на еврокомисията Мина Андреева.

От своя страна " Фронтекс " прецизира, че в страните - членки на Европейски Съюз, организацията практикува единствено съвещателни функционалности по границите. Служителите на " Фронтекс " не могат да взимат решения, свързани с държавния суверенитет. Много от тези чиновници са просто командировани граничари от други страни - 105 немски граничари работят за " Фронтекс " в Гърция да вземем за пример. Агенцията, наброяваща сега 1500 чиновници, не може да дава заповеди на националните гранични чиновници и няма право да организира лични следствия на територията на страните членки.

Освен всичко друго от няколко години насам във " Фронтекс " съществува и по този начин нареченият Консултативен конгрес, в който са показани Червеният кръст, Организация на обединените нации и разнообразни бежански организации. Щефан Кеслер, ръководител на този конгрес, сподели пред " Дойче веле ", че тези обвинявания по принцип не го изненадват. Изненадващ бил само фактът, че този път директни обвинявания са отправени и към чиновници на " Фронтекс ". " Агенцията несъмнено може да постави повече старания, изключително при систематичното следствие на хипотетични нарушавания на човешките права ", споделя Кеслер.

" Няма ефикасен външен надзор "

Той разяснява, че и преди е имало известия за неправилни дейности против бежанци и мигранти - да вземем за пример по унгарската граница. По тази причина еврокомисията даже упрекна Унгария пред Европейския съд. Всъщност " Фронтекс " може да приключи активността си в страни, в които има съществени нарушавания на човешките права, само че до момента няма подобен случай. Щефан Кеслер има своя догадка по въпроса. Той твърди, че " Фронтекс " не е самостоятелна работа: " Агенцията се управлява от страните членки, които имат глас в управителния съвет - дружно с двама представители на Европейската комисия. Ефикасен външен надзор обаче няма. "

В отговор на питане на " Дойче веле " от " Фронтекс " обявиха, че до момента няма нито едно недоволство от дейностите на чиновници на Агенцията по европейските граници. При това такова недоволство може доста елементарно да се подаде в интернет - на страницата на " Фронтекс ".

Европейска работа за гранична и брегова защита - това е новото име на " Фронтекс ", дружно с което идват и много нови средства. До 2027 година организацията би трябвало да разполага с 10 000 граничари " в бойна подготвеност ", които във всеки един миг ще могат да бъдат викани на помощ от страните членки. Новоизбраният ръководител на еврокомисията Урсула фон дер Лайен има намерение даже да реализира тази цел още по-бързо - до 2024 година. Засега обаче измежду страните - членки на Европейски Съюз, от които зависи всичко, към момента няма единогласие за финансирането и точния мандат на " Фронтекс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР