Грандиозният концерт, който Strauss Orchestra Vienna ще изнесат на 8

...
Грандиозният концерт, който Strauss Orchestra Vienna ще изнесат на 8
Коментари Харесай

Елизабет Ярман пред Actualno.com: Работата ми е да дарявам щастие

Грандиозният концерт, който Strauss Orchestra Vienna ще изнесат на 8 декември в зала 1 на НДК, несъмнено не е за пропускане, като аргументите са хиляди – от потвърдения професионализъм и вещото управление на диригента Питър Гуд, в които родната аудитория към този момент се е убедила, през брилянтността на осъществяване на най-обичаните и известни композиции на Йохан Щраус от всеки един член на оркестъра, до неповторимата атмосфера на класическа Виена, в която неизбежно публиката ще се потопи по време на концерта.
За нас обаче една от най-любопитните и значими аргументи е чаровната звезда на австрийската оперна сцена сцена, смайващо надарената солистка Елизабет Ярман, която, като се изключи че ще ви хипнотизира с невероятния си глас (Елизабет е един от най-търсените колоратурни сопрани в Европа в момента), ще ви даде нещо по-ценно от всички съкровища на света – ще ви подари с благополучие. Какво тъкмо имаме поради, ще разберете след минути, откакто се запознаете с нея в първо лице – шанс, който имахме самите ние дни преди концерта на Strauss Orchestra Vienna в София.
Елизабет, по кое време осъзна, че точно операта е твоето предопределение и може ли да се назова „ твоята огромна обич “?
Осъзнах, че операта ще бъде моята най-голяма пристрастеност и предопределение по времето, когато бях 10-годишна. Спомням си, че тогава гледах кино лентата „ Хубава жена “ за пръв път. Една от сцените се запечата в съзнанието ми – основната актриса Вивиан, изпълнявана от Джулия Робъртс, бе поканена на опера и слушаше осъществяване от „ Травиата “. Тогава настъпи оня миг. Дъхът ми спря и мигновено се влюбих в класическата музика. Само няколко секунди от филмовата сцена, в която един от солистите, изпълняваше част от арията, бяха задоволителни. Помолих майка ми да върне сцената най-малко няколко пъти. Така че, да – операта е моята огромна обич.
Ти си получавала и получаваш толкоз доста значими функции – Папагена/ Кралицата на нощта във „ Вълшебната флейта “ на Моцарт; Гретел в „ Хензел и Гретел “ на Хумпердинк; Деспина в „ Così fan tutte “ на Моцарт; Пепи във „ Виенер Блут “ на Щраус; Щасти в „ Кралицата на чардаша “ на Калман и доста други. Имаш ли обичан облик и за какво?
Мисля че обичаната ми роля е тази на Гретел в „ Хензел и Гретел “. Образът претърпява огромна еволюция в тази режисура. Ролята изисква голямо внимание и съвестност. В началото на действието, публиката вижда едно младо и по хлапашки доверчиво момиче. Но с течение на действието тя минава през един много динамичен развой на узряване, с цел да избави нейния и живота на брат си. Обичам подобен тип провокации.
Българската аудитория ще се срещне с теб за пръв път, като солист в фамозния Strauss Orchestra Vienna. Би ли описала функциите, в които ще се превъплътиш?
Виенчани доста обичат да гледат известния „ The Fledermaus “ на Йохан Щраус в Новогодишната нощ. На концерта в София ще извърша известната песен „ Mein Herr Marquis “, изпълнена от Адел. Адел е една от обичаните ми функции. Тази песен изисква в действителност добра техника на пеене и най-после публиката бива възнаградена с много високи октави, което е мой специалитет.

Страхотно! А подготвила ли си някакви по-специални изненади за българската аудитория?
О, да и то няколко, само че тъй като са изненади, няма да ги издам. Затова не пропускайте концерта!
Как и по кое време се причисли към Strauss Orchestra Vienna?
Преди 5 години диригентът Питър Гут ме предложения да пея дружно с оркестъра, като това бе първата ни колаборация. От тогава насам ние непрестанно творим дружно и към този момент сме създали голям брой взаимни планове.
Каква е основната причина да се присъединиш към прословутия оркестър на Питър Гуд?
За мен е голямо наслаждение да пея дружно с Strauss Orchestra Vienna, тъй като всички членове на оркестъра са брилянтни музиканти, а Питър Гуд е непостижим специалист на обичайна класическа виенска музика.
Имаш ли обичана комбинация от Щраус?
Една от обичаните ми композиции на Щраус е фамозната „ Пролетни ветрове “, която също ще извърша на концерта в София – тя е и едно от най-големите провокации за колоратурното сопрано!
В формалната ти автобиография си разказана като „ субретка по разбиране “ – би ли обяснила какво по-точно значи това?
В оперетите доста постоянно, „ субретка “ се назовава героят който кара хората да се разсмиват, комедийният персонаж. Мисля, че това е основната ми роля на сцената – да върша хората щастливи. Това е повода да се разказвам като „ субретка по разбиране “ – боготворя да виждам щастливи лица!
Какви са персоналните ти наблюдения за положението на класическата опера сега – в ерата на високите технологии, „ фастфууда “ и „ фастфууд “ музиката?
Да, точно в забързана ера живеем и тъкмо поради това имам възприятието, че хората обичат да вървят на концерти или оперни представления, тъй като тогава се усеща един развой на закъснение. Посещавайки концерт, изключително типичен, е нужно да седнеш, да се отпуснеш, да слушаш музиката и да следиш действието, с цел да вникнеш в сюжета и обратите. Тези моментни са в действителност скъпи и ни оказват помощ да компенсираме обстоятелството, че живеем в свят, доминиран от разбирането, че всичко би трябвало да бъде свършено на секундата и колкото се може по-бързо. Така че аудитория за класическата опера несъмнено има и тя е формирана от хора с най-различни характерности, което извънредно ме радва.
Какви са бъдещите ти професионални проекти?
Да карам хората да се усмихват и да сътворявам положителна страст в публиката – това са безконечните ми проекти за бъдещето.
Би ли поздравила всички български почитатели на класическата музика, които нямат самообладание да те видят и чуят и да ги накараш да се ухилен?
Нямам самообладание да пея пред българската аудитория! Никога не съм била в София и съм извънредно нетърпелива да усетя прословутите топлота и гостолюбие на българите, за които съм чувала толкоз доста!
Билети могат да се закупят от оторизираните каси на Ивентим, както и онлайн.
За повече информация посетете Artbg.org Фейсбук страница: https://web.facebook.com/ARTBG.org/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР