Грандамата на БНТ Анахид Тачева се е влошила в здравословен

...
Грандамата на БНТ Анахид Тачева се е влошила в здравословен
Коментари Харесай

Лекари в Ню Йорк се грижат за болната Анахид Тачева денонощно 



Грандамата на Българска национална телевизия Анахид Тачева се е влошила в здравословен проект и деменцията, с която бе диагностицирана преди 2 години, внезапно е прогресирала. Легендарната говорителка обаче не е настанена в обществен дом в Щатите, където живее през последното десетилетие, а е под непрестанен медицински надзор в дома на щерка си.

В Америка Тачева съжителства дружно с дъщеря си Анахид от втория си брак с починалия предприемач Васил Тачев. Именно тя е наела лекарски екип, който да обгрижва майка ѝ, защото тя сама не можела да се ориентира във времето и пространството, била изцяло безпомощна и паметта ѝ била цялостна с бели петна. Славната говорителка мъчно разпознавала към този момент и околните си хора, не помнела и знакови моменти от предишното си. Всички тези признаци са присъщи за неврологичното заболяване, което унищожава изцяло умствените качества на заболелия.
„ Не е в обществен дом, а в частни условия с професионални и допустимо най-хубавите медицински грижи против извънредно високо възнаграждение “, споделя снахата на Анахид Мариана Цонева – брачна половинка на починалия Димитър Цонев. Състоянието на 81-годишната тв звезда обаче било необратимо, защото деменцията е нелечимо заболяване и медикаментите служат само за попречване на по-сериозни рецесии. Близките на Тачева към този момент били готови за най-лошото от заболяването, а точно тоталната загуба на разум при страдащите.

Деменцията на Тачева най-вероятно се е отключила поради трагичните събития с децата ѝ през последните години, разясняват близки до фамилията. Преди 5 лета синът ѝ Димитър Цонев умря ненадейно на 56-годишна възраст, откакто бе покосен от съдбовен солиден инсулт. През 2017 година пък щерка ѝ Теодора направи опит за самоубийство, нагълтвайки се със свръхдоза хапчета, а лекарите в „ Пирогов “ едвам съумяха да я върнат назад към живота.

Стресът, който Анахид събрала в себе си от злополучията в фамилията си, довели до здравословните ѝ проблеми. Преди 2 години за пръв път околните ѝ разбрали, че нещо не е както би трябвало, тъй като тя спряла да приказва за сина си Димитър и въобще не го помнела. После изгубила и други свои мемоари. Въпреки че фамилията ѝ реагирало в точния момент и потърсили лекуване при най-хубавите експерти в Ню Йорк, нямало по какъв начин развиването на деменцията ѝ да бъде стопирано.
Макар чисто физически да се чувствала в кондиция, Анахид към този момент не била себе си ментално. Едва ли в миналото повече щяла да се върне в България. В родината тя не е стъпвала от почти 5 години. През този август следва да се навърши и кръгла годишнина от гибелта на сина ѝ, на която тя надали ще участва поради влошеното ѝ здраве.

През 2022 година се навършват и 60 години от първата поява на Тачева на дребния екран. Професионалния празник обаче тя също нямало по какъв начин да чества макар желанието на сътрудниците ѝ да я почетат и поздравят.
През 1962 година, към този момент брачна половинка на кинолегендата Коста Цонев и майка на Митко, красивата Анахид печели безапелационно конкурс за представители в новосъздадената национална телевизия и безусловно за денонощия се трансформира в една от най-големите звезди в България. На Българска национална телевизия тя посвещава повече от 30 години от живота си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР