Грамотността да не се облага с ДДС, закон за книгата

...
Грамотността да не се облага с ДДС, закон за книгата
Коментари Харесай

Книгоиздатели: Грамотността да не се облага с ДДС

Грамотността да не се полза с Данък добавена стойност, закон за книгата и авторските права, незабавни ограничения за битка с пиратството в Интернет – това бяха част от тематиките, сложени на конференцията на асоциацията на книгоиздателите у нас.

На финала на най-голямото литературно събитие навън – Пролетния базар на книгата и Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, асоциация „ Българска книга “ разгласи идващите си стъпки от националната кауза #грамотност. „ През миналата седмица зад идеята застанаха Столична община, отрасловите министерства, учените и индустриалният капитал, на които благодарим, тъй като инвестицията в книги и просветеност е инвестиция в бъдещето на страната “, сподели ръководителят на управителния съвет на АБК Десислава Алексиева.

„ След мощното начало на сезона с „ Походът на книгите “, след сполучливите събития навън, които през днешния ден завършват пред НДК, само че в изискванията на няколко рецесии, които удрят редом бранша, поражда нужда от децентрализиране на активността на асоциацията, защото София не е България и ние желаеме да мултиплицираме резултата от сполучливите действия в цялата страна “, посочи зам.-председателят на организацията Мая Бобева и разяснява целите за бранша: „ АБК възнамерява от ден на ден начинания в поддръжка на четенето и грамотността, което е съществена наша задача. Продължаваме и активността си във връзка с хармонизиране на законодателството “.

Асоциация „ Българска книга “ ще концентрира напъните си върху приемането на Закон за книгата, който да я пази в кратковременен и дълготраен проект като притежание на националната просвета, да поддържа както нейното показване в чужбина, по този начин и книжната екосистема, в която се включват издатели, създатели, преводачи, литературни сътрудници, книжарници, библиотеки и други, подчертаха книгоиздателите. Този закон би трябвало да подсигури и дълготрайна поддръжка за идеята #грамотност. Асоциацията внася и предложение за законови промени, които да отразяват избрани политики – авторското право и хонорари, достъпа до книги и поддръжка за основателите на книги, незабавни ограничения за битка с Интернет пиратството.

„ Не на последно място – нулево Данък добавена стойност върху книгите, тъй като те не са елементарна стока и грамотността не трябва да се полза с налози “, разяснява Петя Господинова, шеф „ Книгоиздаване “ в изд. „ Сиела “. Преди седмици бе оповестена и европейската инструкция, съгласно която книгите не трябва да се таксуват с Данък добавена стойност, а няколко европейски страни към този момент я интегрират в своето локално законодателство, означи тя.

АБК упорства още в обновения бюджет да се вземат поради стандартите за библиотечно-информационно обслужване и по-специално в частта му за новите заглавия. „ Това е извънредно значимо с оглед подсигуряване на базовото човешко право за достъп до книги и информация във всяко обитаемо място. Не е редно библиотеките да аплайват на конкурсен принцип за закупуване на нови заглавия. Ако задачата е #грамотност – нови книги би трябвало да има във всяка библиотека, а достъпът във всяко обитаемо място да е равнопоставен “, разясниха издателите.

Във връзка с предложенията им предстоят срещи с министрите на културата, образованието и финансите. Ще бъдат образувани и работни групи в границите на АБК, които да изработят съответните документи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР