Гражданският съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на

...
Гражданският съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на
Коментари Харесай

Гражданският съвет към ВСС предлага нови поправки в Закона за съдебната власт


Гражданският съвет (ГС) към Висшия правосъден съвет (ВСС) предлага на Народното събрание да направи ремонти в Закона за правосъдната власт в частта за работата на спецсъда и спецпрокуратурата. До това решение се стигна след няколкочасова полемика, отдадена на проблеми, свързани със специфичните разследващи средства след закриването на спецправосъдието, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Горско стопанство предлага на депутатите да гласоподават смяна, съгласно която да има буфер от най-малко три месеца след 27 юли, когато стопират работа Специализираният съд и Специализираната прокуратура. Предлага се в този интервал спецправосъдието да продължи да работи, с цел да бъдат довършени всички висящи каузи и следствия, само че без да стартират нови. 

Участниците в полемиката взеха решение протоколът от днешното съвещание да бъде изпратен и на евроинституциите.

Дискусията стартира тази заран, като един от първите, които взеха думата бе членът на Висш съдебен съвет Евгени Иванов, който е съпредседател и на Горско стопанство.

Спецправосъдието беше положително решение за страната. Не мога да си отговоря за какво страната си отряза дясната ръка, само че очевидно страната в лицето на ръководещата коалиция по този начин е решила, сподели Евгени Иванов. Според него не е имало професионална полемика за това дали спецправораздването има право на живот.

Важен въпрос е какво ще се случи с над 20 000 секретни преписки, списък, който е насъбран досега. Не се състоя спор дали да бъде реформирано спецправосъдието или да бъде закрито, а единствено по какъв начин да бъде закрито, сподели другият съпредседател на Горско стопанство - Мария Карагьозова.

След закриването на спецсъда няма да има кой да позволява СРС-та. А неналичието на народен указател ще спре опцията да бъде проследявано в какъв период са подслушвани или следени съответни лица. Неспазването на тези периоди води до нарушение на права, до това хора да бъдат подслушвани безотговорно, сподели по време на полемиката заместник-председателят на Специализирания углавен съд арбитър Пламен Панайотов.

По думите му в закона за надзор на СРС не е записано кой ще преглежда бъдещи разногласия при разрешаването им. След закриването на спецсъда няма да има съдии и деловодство, които да управляват висящите преписки. Не е ясно какво ще се случи с тази преписка, уточни Панайотов. Над 60 % от настояванията са от оперативните служби на Министерство на вътрешните работи. Повечето от тях касаят националната сигурност, заключи той.

Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства следи да не бъдат нарушавани права на жителите, сподели Янко Симеонов, който съставлява институцията по време на форума.

Изключително значимо е в какъв период ще бъдат унищожавани тези СРС-та, чиято нужда е отпаднала. Не е ясно кой ще организира надзор над редица действия в тази посока и това е значим въпрос, който поражда в този момент, сподели още Симеонов.

Председателят на спецсъда Мариета Райкова напомни, че цялата документи, обвързвана със СРС-та, би трябвало да бъде бъде предадена в Софийския градски съд в период до три месеца. Има редица въпросителни какво ще се случи с редица проблеми. Така да вземем за пример, не е ясно ще спре ли използването на СРС, което към този момент е позволено, в деня, в който спецсъдът бъде закрит. Също по този начин няма отговор на въпроса кой ще приключи позволеното подслушване сега, в който спецсъдът спре да съществува.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова е на мнение, че се прави подстрекателство към обществото. Нормално е спецсъдът да разписва доста повече СРС-та от другите съдилища, уточни Маджарова и изясни това с компетенциите на тази институция. Според нея не е ясно какво ще се случи с доказателствата, събрани по претенции на институции от други страни. 

" Никой досега не ме попита за какъв брой склада с доказателства давам отговор, какъв брой доказателства има в тях, сподели Маджарова. Послужиха си с демагогско изявление за нелегално подслушвани лица. Никой не попита има ли такива. Обществото не може още веднъж да бъде лъгано, то ще разбере истината, тъй като народът ни е умен ", уточни Валентина Маджарова. 

Законодателят се държеше като „ слон в стъкларски магазин “, когато бяха изработвани тези текстове, сподели ръководителят на спецапелативната прокуратура Ивайло Ангелов. Той съпостави спецправосъдието с часовник, който би трябвало да бъде преглеждан и ремонтиран единствено от хора, които схващат от часовници. 

Стана по този начин, че едни хора взеха клещи и отвертка и започнаха да поправят, без да са виждали часовник. Тези хора си бяха самодостатъчни и смятаха, че са създали съвършен план. Тепърва ще берем плодовете от това, че професионалните мнения не бяха чути. След година ще забележим бъркотията, която Народно събрание сътвори, сподели Ангелов.

За да се откри отговор на всички въпроси, Пламен Панайотов предлага да има работна група, която да регламентира професионално, а не политически тези проблеми. В противоположен случай ще настъпи безпорядък и ще бъдат нарушени редица права на хората. „ Палите пожар, който няма да изгасите “, сподели Панайотов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР