Гражданската война в Судан „излиза извън контрол“, казва ООН, тъй като повече от 1 милион бягат

...
Повече от един милион души са избягали от Судан в
Коментари Харесай

Повече от един милион души са избягали от Судан в съседни страни от април, според ООН, тъй като битките между две враждуващи фракции хвърлят страната в гражданска война.

Конфликтът в Судан разсели повече от 3,4 милиона души в страната, се казва в доклад, публикуван във вторник от Международната организация по миграция (МОМ). Тези, които са избягали от Судан, са пристигнали в други страни в региона, включително Египет, Либия, Чад, Централноафриканската република, Южен Судан и Етиопия.

Тежки боеве избухнаха между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) в средата на април, което предизвика масово изселване на бежанци от източноафриканската страна, където съюзническите милиции бяха обвинени в убийства на цивилни, ограбване на къщи и етническо прочистване, водещи до обвинения в престъпления срещу човечеството.

„Времето изтича за фермерите да засадят културите, които ще изхранват тях и техните съседи. Медицинските доставки са оскъдни“, се казва в изявление на агенциите на ООН във вторник. „Ситуацията излиза извън контрол.

„Време е за нулиране. Ние призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия. Народът на Судан се нуждае от мир и справедлив достъп до хуманитарна помощ. И международната общност трябва да се активизира днес, да се ангажира на всички нива и да действа, за да върне Судан в правилния път и да сложи край на войната.

Скок в сексуалното насилие

Четири месеца след началото на войната докладваните случаи на насилие, основано на пола, включително сексуално насилие, са се увеличили с 50%, според ООН, натрупвайки натиск върху здравната система, която вече е изтощена от недостатъчна помощ, недостиг на електричество и болници, повредени от битките .

Регионалният директор на Фонда на ООН за населението (UNFPA) каза, че скокът на насилието, основано на пола, се равнява на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

„Според нашата собствена статистика много от партньорите, които работят по отношение на насилието, основано на пола, предоставят услуги за лечение и управление на случаи, както и консултиране, съобщават за 50% увеличение на насилието, основано на пола, от началото на конфликта“, каза Лайла Бейкър във вторник .

Въздушен изглед на бежански лагер на суданци в Генейна в Дарфур, 25 юли 2023 г. Суданският регион е място на необуздано насилие. Изглед от въздуха на бежански лагер на суданци в Генейна в Дарфур, 25 юли 2023 г. Регионът на Судан е място на необуздано насилие. Зохра Бенсемра/Ройтерс Суданците пътуват до бежански лагер в Уранг в покрайнините на Адре, Чад през юли. Повече от един милион души са избягали от Судан в съседни страни от април, съобщи ООН. class= Суданци пътуват до бежански лагер в Уранг в покрайнините на Адре, Чад през юли. Повече от един милион души са избягали от Судан в съседни страни от април, съобщи ООН. Зохра Бенсемра/Ройтерс

Около 260 000 жени вече са бременни и почти 100 000 се очаква да родят през следващите три месеца. Но без критични услуги, включително болници и безопасно раждане, „животът им и този на децата им и бебетата, които ще бъдат бъдещото поколение, са сериозно изложени на риск“, добави Бейкър.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) получи достоверни доклади за около 32 случая на сексуално насилие срещу 73 оцелели до 2 август, според говорителя Лиз Тросел.

Мъже, носещи униформи на RSF, са били замесени в най-малко 19 инцидента като извършители, но „реалният брой случаи вероятно е много по-голям“, каза тя.

„Извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност и такова насилие трябва да бъде ясно и недвусмислено осъдено.

През юли ООН заяви, че около 4,2 милиона жени и момичета са изложени на повишен риск от сексуално насилие поради боевете.

Разследване на CNN по-рано разкри подробно широко разпространени случаи на сексуално насилие, за които се твърди от судански активисти, особено в района на Дарфур, където цели общности са опустошени от доклади за целенасочени убийства на етническа основа.

„Наследството на корупцията“

Хуманитарни органи предупредиха, че нестабилните примирия и неподходящите евакуационни коридори означават, че е по-вероятно цивилните да бъдат въвлечени в насилието, което накара призивите за служебно правителство.

Около 3900 души са загинали в Судан от април, според доклад от юли на Проекта за данни за местоположението и събитията на въоръжените конфликти (ACLED).

Посочвайки възможно мирно разрешаване на конфликта, заместник-председателят на Суверенния съвет на Судан Малик Агар каза, че ситуацията „налага да сформираме правителство, което да управлява колелото на държавата“.

 Черен дим се издига над международното летище в Хартум сред битките между силите на двама враждуващи генерали на 20 април. class= Черен дим се издига над международното летище в Хартум сред битките между силите на двама враждуващи генерали на 20 април. AFP чрез Getty Images

Той очерта идеята си за път към примирие, който според него „започва с постигане на споразумение за прекратяване на огъня между суданската армия и Суданските сили за бърза подкрепа (RSF)“, добавяйки, че диалогът между политическите партии може да установи преходен период и да предизвика избори.

„Войната в крайна сметка ще спре на масата за преговори“, каза той.

Ръководителят на суданската армия Абдел Фатах ал Бурхан и началникът на RSF генерал Мохамед Хамдан Дагало работиха заедно за свалянето на бившия президент Омар ал Башир през 2019 г. Двамата също изиграха ключова роля във военния преврат през 2021 г.

Но отношенията им се разпаднаха по време на дискусиите за интегриране на RSF в армията на страната и възстановяване на гражданското управление, когато бяха повдигнати въпроси кой ще ръководи под новата йерархия.

Нима Елбагир, Тамара Киблауи и Амарачи Ори от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР