Гражданската организация на българските граждани от турското малцинство, въдворени без

...
Гражданската организация на българските граждани от турското малцинство, въдворени без
Коментари Харесай

Лагеристи от Белене с декларация срещу новите учебници по история

Гражданската организация на българските жители от турското малцинство, въдворени без съд и присъда през концлагера „ Белене ” в интервала 1985-1987 година поради опълчването им на „ възродителния развой ”, излeзe със специфична декларация против опитите в някои от учебниците комунистическият режим да бъде показан манипулативно или без отбелязването на значими обстоятелства и събития.
В декларацията те споделят своето отчаяние от обстоятелството, че не е показана цялата асимилационна политиката на тоталитарната комунистическа партия против мюсюлманите в България след 9 септември 1944 година, а единствено нейния пик – насилствената промяната на имената на турците след 1984 година С изключение единствено на един от учебниците, в който са представени неправилни данни, на никое място другаде не е маркирано, че след началото на „ възродителния развой ” в концлагера „ Белене ” са изолирани 517 турци за опозиция против асимилационната политика на Българска комунистическа партия.
Сайтът desebg.com разгласява декларацията:
Декларация
от концлагеристите на остров Белене от интервала на насилствената асимилация на етническото турско население, които бяха арестувани без съд и присъда в концлагера на остров Белене, заради опълчването им против асимилационната политика на тоталитарната политика на Българска комунистическа партия.
Диктатурата на Българска комунистическа партия продължи 45 години от 1944 до 1989 година Този интервал от историята на страната е цялостен с закононарушения, осъществени най-вече три групи от жителите.
Първите жертви на диктаторския режим на Българска комунистическа партия бяха жителите с политически убеждения, разнообразни от тези на комунистическата идеология. Те бяха цветът на Българската нация и бяха унищожени поголовно.
Една друга група жители – помашкото мюсюлманско население беше подложено на безжалостно гонение да бъдат побългарени. Значителен брой от това население беше изпратено в концлагера на остров Белене. Много от тях бяха наказани по скалъпени за тази цел правосъдни процеси. За страдание хора от помашките села бяха убити.
Гоненията, преследванията над това население, продължиха 12 години - от 1962 до 1974 година
Последните жертви на тоталитарния режим бяха етническите турци, жители на България. Режимът стартира една безмилостна асимилационна политика по отношение на това население. Тя се трансформира в една война против беззащитното турско етническо население с присъединяване на многочислени милиционерски групи, запасни войски, доброволци, всички организации и войски от Министерство на вътрешните работи и Държавна сигурност.
В разстояние на три месеца 517 етнически турци бяха изолирани на остров Белене без съд и присъда, по този начин както бяха изпратени сред 1949-1974 година
Чрез актуалната декларация гражданската организация на някогашните концлагеристи от остров Белене желаеме да изразим нашия митинг и отчаяние, че в новите учебници по история за 10 клас събитията от серията на асимилационните процеси не са отразени в образователното наличие в цялост.
За нас, жертвите на така наречен Възродителен развой новото наличие на учебниците по история за 10 клас е недопустимо.
Този метод към събитията значи, че някогашният нрав продължава да ръководи и прави всичко, с цел да прикрие закононарушенията на комунистическата партия.
От друга страна този метод пази и оправдава осъществените закононарушения в хода на насилствената асимилация на етническите турци и помаците мюсюлмани.
Само беглото отбелязване, че е имало някакъв „ възродителен развой ” онеправдава всички жертви на комунистическия режим от 1944 до 1989 година
Най-вече игнорирането на най-мащабното експулсиране на хора от една страна в друга е извънредно недопустимо. Депортирането на 360 000 етнически турци в разстояние на 70 дни, обезлюдяването на цели региони в България и отраженията им върху стопанската система на страната е недопустимо.
Нашата гражданска организация чака да настъпят промени в наличието на учебниците в полза на историческата истина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР