Гражданската коалиция „За да остане природа в България“ алармира, че

...
Гражданската коалиция „За да остане природа в България“ алармира, че
Коментари Харесай

„За да остане природа в България“ алармира: Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин


Гражданската коалиция „ За да остане природа в България “ сигнализира, че на 12 декември депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание гласоподаваха Законът за предпазените територии (ЗЗТ) да бъде променен по този начин, че към този момент да не не разрешава изменението на естествените водни течения в националните паркове. Това значи, че коритата на реки ще могат да бъдат променяни, с цел да обезпечават вода за произвеждане на неестествен сняг. Опитът да се промени Закон за защитените територии се прави посредством преходни и заключителни разпореждания на Закона за непорочност на атмосферния въздух, се споделя в мнение на обединението до медиите.

Промяната е препоръчана от депутати от „ Обединени патриоти “ и цели да промени чл.21, т.9 от Закона за предпазените територии, която гласи: В националните паркове се не разрешава нарушение на естественото положение на водни площи, водни течения, техните крайбрежия и прилежащи територии. “ „ Патриотите “ оферират да се позволи нарушение на положението на водите в националните паркове „ в случаи на заплаха от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални вреди “.

От природозащитната коалиция разясняват, че въпросите, свързани с запазване на популацията от наводнения се уреждат в Закона за водите, а не в Закона за предпазените територии. При потребност от рационализиране и възстановяване на нормативната база, обвързвана с предварителна защита на наводнения, следва да се промени наличието на Закона за водите, който към този момент беше изменен преди по-малко от 10 дни. В настоящите проекти за ръководство на риска от наводняване не е разпознат проблем с режима на националните паркове, регламентиран по Закон за защитените територии. Единственият случай на регион със забележителен евентуален риск от наводнения, попадащ в народен парк, е река Глазне над Банско. Затова в проекта за ръководство на риска от наводняване в региона на реката, е включена мярката „ Изграждане на насипи по десния бряг на река Демяница посредством действия, щадящи природата”. Тя е позволена по режимите на Закон за защитените територии и тези на националните паркове, надлежно смяна на закона не се постанова.

Отгоре на всичко с предлагането си депутатите от Обединени патриоти са нарушили правилника на Народното събрание. Те би трябвало да са внесли и стимулирали предлагането си още на първо четене в Комисията по околна среда. Сега предлагането има няма по какъв начин да бъде признато, без Народното събрание да направи нарушаване.

В предлагането за изменение на чл.21, т.9 от Закона за предпазените територии липсва детайлна аргументация за тази смяна, в това число и с позоваване на достоверни източници и изтъкване на съответни случаи. Не е направена и финансова оценка на предлаганите промени и предстоящи резултати от използването им, смяна не е обвързвана с задачите на закона Закона за непорочност на атмосферния въздух, акцентират природозащитниците.

Коледен подарък за концесионера на ски зона „ Банско “?

„ За да остане природа в България “ напомня, че в в последните години Коледа е плодородно време за незнайния, съгласно институциите, концесионер на ски зона „ Банско “. Преди година беше изработен опит проектът за ръководство на Национален парк „ Пирин “ да се промени по този начин, че да даде опция за огромни сечи и градежи в парка. Сега се предлага законодателна смяна, която още веднъж ще облагодетелства концесионера на ски зона „ Банско “. „ Юлен АД “ има потребност от водохващания за неестествен сняг, а понастоящем такива не са позволени. Ако те минат маскирани като отклонения на води за предварителна защита от наводнения, общината, като акционер във компанията концесионер, елементарно ще уреди от тях да се взема вода за неестествен сняг.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР