Гражданска отговорност“ ще струва 1000 лв., ако не се въведе

...
Гражданска отговорност“ ще струва 1000 лв., ако не се въведе
Коментари Харесай

„Гражданска отговорност“ ще струва 1000 лв.

„ Гражданска отговорност “ ще коства 1000 лева, в случай че не се вкара предел на неимуществените компенсации при гибел в злополука или не се изготви методика за определянето им. За това сигнализираха от Асоциацията на българските застрахователи по време на брифинг през вчерашния ден, откакто преди дни министър председателят Бойко Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласоподават измененията в Кодекса за застраховането. Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се уголемява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение.

„В момента междинния брой на лицата, които получават обезщетение е 2,5 души. Ако предположим, че с новите правила ще дойдат още 2,5 души, които имат право на обезщетение, това значи двоен скок и на компенсациите. Застрахователите би трябвало да съберат още сред 800 милиона и 1,3 милиарда лв. с цел да покрият искания за вреди от последните пет години“, сподели ръководителят на Асоциацията Светла Несторова.

„ Фокусът сега е преместен от имуществените към неимуществените компенсации при произшествия. При имуществените се покриват вредите при ПТП-то, разноските за лекуването на оживелите или загубата на работоспособност. Но юристите избират да се заемат с неимуществените, защото доказателствата там сe базират на субективна преценка и очевидци и най-вече пари се заплащат за претърпените болки и премеждия “, разяснява Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи (AБЗ). Тя добави, че има сигнали за нелоялни практики в девет адвокатски фирми у нас, които взимали до 80% от присъденето обезщетение на един родственик и те са най-облагодетелствани от решението на съда.

„Щетимостта е главен фактор, който въздейства на цената на Гражданската. У нас имаме едни от най-ниските цени в Европейски Съюз, а за сметка на това имаме съвсем двойно жертви“, уточни Несторова и разясни, че това оказва напън върху застрахователната промишленост. От асоциацията показаха, че цената на застраховката Гражданска отговорност е обвързвана с доста произшествия в страната. Докато в Европейски Съюз смъртността от пътни катастрофи е 49 на един милион души, у нас тя е 96.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР