Гражданите на Украйна не са готови да се откажат от

...
Гражданите на Украйна не са готови да се откажат от
Коментари Харесай

Украинците не дават територия срещу мир

Гражданите на Украйна не са подготвени да се откажат от територии в името на това да се спре войната и да настъпи мир. Това демонстрира изследване на публичното мнение, извършено през декември месец, от Киевския интернационален институт по социология. Изрично се акцентира, че изследването е проводено на територии, които се управляват от Украйна, само че не и в Крим и четирите области, които сега са фронтови и Русия анексира в края на септември месец.

Авторите на проучването показват, че още през май месец са попитали украинците подготвени ли са на териториални отстъпки в подмяна на мир, като регулярно са задавали този въпрос през юли и септември месец. През май 82% от интервюираните бяха срещу териториални отстъпки, а през септември – 87%.
Сега, през декември 2022 година, още веднъж зададохме този въпрос, с цел да оценим динамичността на публичните настроения.
За 85% от интервюираните не са допустими никакви териториални отстъпки. Само 8% считат, че е допустимо да се откажат от някои територии, с цел да се реализира мир и да се резервира независимостта.

През септември 87% са считали отстъпките за неприемливи, само че разликата с актуалната цифра е в границите на статистическата неточност, т.е. не е имало действителни промени н публичните настройки. През септември също толкоз, колкото и в този момент (8%), се оповестиха за договаряния и бяха подготвени да се откажат от избрани територии. В същото време делът на тези, които не поддържат териториалните отстъпки, е малко по-висок, в сравнение с през май 2022 година
Още от 2005 година 85% от интервюираните считат, че всевъзможни териториални отстъпки са неприемливи, напомня Институтът.
Този резултат е идентичен във всички райони, даже в източните, които са най-засегнати от войната, а и на тези територии доминира рускоговорящо население. При разбиването по групи съгласно езиковата приложимост въпреки всичко минимален брой украинци, които приказват единствено съветски език, не поддържат териториални отстъпки – единствено 76%, за разлика от украиноговорящите и двуезичните, които са надлежно 89 и 86%.

След 10 месеца изтощителна и жестока война украинците остават устойчиви и отхвърлят описа за “необходимостта от териториални отстъпки, с цел да се успокои агресорът ”, пишат социолозите.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР