Гражданите на трети страни, потърсили закрила в България, са намалели

...
Гражданите на трети страни, потърсили закрила в България, са намалели
Коментари Харесай

Мигрантите, искащи закрила в България, са намалели пет пъти за година

Гражданите на трети страни, потърсили протекция в България, са намалели пет пъти в края на октомври спрямо предходната година. Отказите за даване на статут на емигрант или филантропичен са се нараснали два пъти. Това разгласи в ефира на Българска национална телевизия Петя Първанова, ръководител на Държавната организация за бежанците.

Тя уточни и че заетостта на бежанските лагери сега е под 20%, там са настанени 931 мигранти.

Според Първанова организацията към този момент е съумяла да навакса със забавянето по отговорите на поръчките за даване на статут и всички забавени преписки към този момент са завършили. Тази година има 3400 новорегистрирани, потърсили протекция, а повече от 12 хиляди са издадените решения, които се намират в разнообразни етапи.

Законът разрешава процедурата да се удължава, в този момент са единици преписките, за които се постанова това, добави тя.

В отговор на въпрос тя уточни, че съдът удостоверява към 82% от самостоятелните административни актове на организацията.

По данни на ведомството 71 деца на мигранти посещават курсове по български език, а 126 вървят от общо 274 в ученическа възраст вървят на учебно заведение.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бежанците (1997)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР