Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред

...
Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред
Коментари Харесай

В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

Гражданите на Северна Македония гласоподават през днешния ден на десети по ред парламентарни избори от оповестяването на самостоятелност на страната, които са и пети предварителни избори.

За пръв път поради ковид изборите започнаха два дни авансово. В понеделник гласоподаваха болните от Ковид-19 и хората в самоизолация, а през вчерашния ден пандизчиите, хронично болните и хората от старческите домове. Урните от гласуването на тези категории жители ще останат запечатани до края на вота в сряда.

Северна Македония се ръководи от служебно държавно управление от януари, когато министър председателят Зоран Заев подаде оставка, откакто Европейският съюз още веднъж пропусна да дефинира дата за договаряния със страната. Предсрочните парламентарни избори в началото бяха планувани на 12 април, само че бяха отсрочени поради пандемията от ковид. За пръв път гласоподавателите гласоподават в работен ден.

В изборите ще вземат участие 15 обединения и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 жители, записани в изборния лист, в това число тези, които през днешния ден навършват 18 години.
Според последните изследвания на публичното мнение двете съществени партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ имат съвсем равни шансове.

За днешните парламентарни избори в страната са готови 3390 изборни секции, които ще бъдат отворени от 7 до 19 часа локално време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР