Гражданите на Косово бяха единствените на континента, които за да

...
Гражданите на Косово бяха единствените на континента, които за да
Коментари Харесай

Европейският парламент премахна визите за Косово

Гражданите на Косово бяха единствените на континента, които с цел да влязат в Европейски Съюз, трябваше да отидат в посолствата на страните членки за приемане на визи
Гражданите на Косово ще могат да пътуват в границите на Европейския съюз без визи и да останат на територията на блока до 90 дни от 1-ви януари 2024 година. Това реши Европейският парламент през днешния ден, предава БГНЕС.

Споразумението за либерализиране на визовия режим ще бъде публично подписано ден по-късно.

Гражданите на Косово бяха единствените на континента, които с цел да влязат в Европейски Съюз, трябваше да отидат в посолствата на страните членки за приемане на визи.

Още през 2018 година Европейската комисия разгласява оценка, че Косово дава отговор на всички критерии за визова либерализация и предложи премахването на визите за притежателите на паспорти, издадени от администрацията в Прищина.

Някои страни членки обаче, най-много Холандия, имаха запаси по този въпрос и блокираха съглашението.

На 14-ти април страните членки на Европейския съюз и Европейският парламент реализираха единодушие по проект, който разрешава на жителите на Косово да влизат в съюза без визи.

В изказванията на Народното събрание и Европейския съвет тогава бе упоменато, че новите правила, които разрешават две 90-дневни визити годишно, ще влязат в действие преди 1 януари 2024 година.

Първоначално беше планувано „ Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им “ (ETIAS) също да бъде пусната в употреба от през днешния ден, само че това не се случи.

Отлагането на въвеждането на системата няма да забави либерализацията на визовия режим с Косово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР