Гражданинът Христо Петров, по-известен като хип-хоп звездата Ицо Хазарта от

...
Гражданинът Христо Петров, по-известен като хип-хоп звездата Ицо Хазарта от
Коментари Харесай

Ицо Хазарта влиза в политиката. Добър ход ли беше това?

Гражданинът Христо Петров, по-известен като хип-хоп звездата Ицо Хазарта от "Ъпсурт ", ще води листата на коалиция "Промяната продължава " в 25-и МИР в София. Изявлението с тази вест беше оповестена във Facebook от самия Петров/Хазарта, написа

На своя профил той споделя, че преди няколко седмици е получил телефонно позвъняване от Кирил Петков. Срещата им е траяла два часа, а Петров/Хазарта е останал сюрпризиран "както от метода, по който този човек разсъждава, по този начин и от обстоятелството, че за първи път виждам сходна персона в българския политически живот ".



В обявата си Петров/Хазарта прави равносметка, че има прекрасен живот, жена и деца и от много време изкарва положителни пари от бизнеса си, а песните на "Ъпсурт " от години ги знае наизуст половин България. "Даваш изявленията, пишеш публикации и статуси, хората ги харесват и ти се радват. Изкарваш пари, гледаш си кефа и си живееш живота. Да, но в България има доста неща, които не ти харесват ", води вътрешен разговор Хазарта/Петров и си задава въпроса: "Променяш ли нещо с тия песни, с тия изявленията и публикации? ". След това споделя, че в никакъв случай не се е опитал да помогне на страната, която му е дала всичко, а той не ѝ е дал нищо.

"Седя и си споделям - не се занимавай с идиоти. Да, само че идиотите нямат нищо срещу да се занимават с мен. С децата ми, с околните ми, с приятелите ми. С хората, поради които ме има мен. " Така музикантът изяснява решението си, което било взето след дълги диалози с Асен Василев, Кирил Петков, техен съидейник, околните му и други хора, на които се доверява.

Политическата еволюция на Петров/Хазарта

Решението на Христо Петров да влезе в политиката едва ли е доста изненадващо за тази "половин България ", която знае текстовете на "Ъпсурт ", защото тяхната поезия от дълго време е обществено ангажирана.

Ето част от сингъла "Колега " от 2005 година, който апропо е изпълнен в "Шоуто на Слави " и печели грамота за "Най-добра политическа ария ", дадена от сценаристите. В нея отношението на групата към политическата класа е ясно:

"(Искам да ида в парламентаа!)

Иди! – в никакъв случай нема да имаш хемороиди.

Господин депутата гледа девствено, естествено не шмърка нищо на ниска цена (...)

Боже, давай нагоре и дано е грях

- Искам некой ден да сера на тях! "

През годините Христо Петров еволюира политически и обществено. Изразявал е нееднократно политическата си позиция - да вземем за пример по отношение на легализацията на марихуаната, тематика от която българските политици бягат като демон от тамян. Той очевидно поддържаше Радан Кънев, когато беше претендент за евродепутат от "Демократична България ", както и "дебаркирането " на плажа в Росенец на Христо Иванов, а и митингите през предходната година.

Добър маркетингов ход на Кирил Петков

Водачеството на Петров/Хазарта на листата на "Промяната продължава " в 25-и МИР в София е добър маркетингов ход на Кирил Петков. Това е регион, втори по величина в България, който излъчва 14 народни представители, в него се намира панелната спалня "Люлин ", в която самият Христо Петров е живял. Хазарта, както самичък осъзнава, няма да притегли евентуални гласоподаватели единствено от така наречен "градска десница " или единствено от една възрастова група. Или както пее той в парчето "Имам човек ":

"Имам човек, когато не е елементарно

Във България е забавно

Обикновено доста постоянно не е почтено

Имам хора за диети, хора за банкети

Имам рап за пенсионери и за пубертети. "

Политическите инженери на Петков и Василев залагат на Хазарта/Петров, прилагайки сполучливата рецепта на политейнмънта (politainment). Това e неологизъм, основан от думите politics (политика) и entertainment (забавление) и с него се отбелязва и процесът, в който експерти от развлекателния бизнес влизат в политиката, като се явяват на избори. Примерите са доста - задоволителни са президентите на Съединени американски щати Роналд Рейгън и Доналд Тръмп.

Явяването на Петров/Хазарта сигурно ще притегли и хора, които до момента са оставали настрана от гласуването поради омерзение от българската политика. Колкото повече политизирани хора има в България, толкоз по-добре. Със сигурност Ицо Хазарта в Народното събрание е по-добре от десетки или стотици други персони с дълготраен опит в триене на депутатски банки и натискане на копчета по непозната воля.

В дълготраен проект не е добра концепция?

В дълготраен проект обаче това може и да не е добра концепция. Първо тъй като изборите не престават да са борба на шоумени, имайки поради триумфа на Има Такъв Народ, а това шоу ще се трансферира в идващия парламент, което несъмнено няма да е в интерес на българския гласоподавател.

Политикът Христо Петров пък ще разбере, че елементарният човек не прави разлика сред артиста/поета и лирическия му воин. Ицо Хазарта може да си разреши да употребява в песните си анален и различен физиологически комизъм, както и саркастично присмиване на всички и всичко, каквато е сполучливата му формула. Но когато стане лидер на листа, Христо Петров влиза в ролята на политик, което води до конфликта му с антагониста Ицо Хазарта. Това няма да му бъде простено от огромна част от гласоподавателите, които оттук насетне ще го асоциират с лирическия воин от "Колега ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР