Граждани сигнализираха за продажбата на опасни туршии, които узряват буквално

...
Граждани сигнализираха за продажбата на опасни туршии, които узряват буквално
Коментари Харесай

Внимание: Опасни туршии плъзнаха из пазара, ето как да ги познаете

Граждани алармираха за продажбата на рискови туршии, които узряват безусловно за два дни, осведоми Нова телевизия.

Какви са рисковете за здравето, в случай че попаднем на такава зимнина?

Храни, които намаляват кръвната захар

В сезона на зимнините всеобщо по сергиите се срещат кисело зеле и туршии в пластмасови кофи и кутии. За да станат бързо подготвени за продажба, търговците постоянно не изчакват до дъно процеса на ферментация. Това обаче води до появяването на рискови бактерии в тях, предизвестяват специалисти.

Според рецептата втасването на зеленчуците лишава най-малко 30-40 дни, споделя доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

„ Това, което някои назовават бърза ферментация, постоянно изобщо не е ферментация, а заливане с вряла вода. Това е по-скоро мариноване”, разяснява доктор Иванов.

Бобови и пълнозърнести храни държат кръвната захар под надзор

Инспекторите признават, че мъчно могат да потвърдят, че една туршия не дава отговор на условията. Но въпреки всичко има някои белези, които подсказват за проблем – омекване и потъмняване на зеленчуците и смяна на усета.

Оказва се, че при продажбата на туршии търговците не съблюдават и някои хигиенични правила. Зимнината се продава в кутии без похлупак или в найлонови торбички.

Най-подходящи съдове за положителната зимнина остават стъклените и дървените. Особено рискови обаче могат да са кофи, в които до този миг са съхранявани перилни препарати и даже течни горива.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР