Граждани протестираха пред сградата на община Сопот в подкрепа на

...
Граждани протестираха пред сградата на община Сопот в подкрепа на
Коментари Харесай

Протест в Сопот в подкрепа на уволнения директор на музея

Граждани стачкуваха пред постройката на община Сопот в поддръжка на уволнения шеф на къщата музей " Иван Вазов ". Скандалът избухна два месеца преди да изтече мандата на Стефан Филчев. От Министерството на културата оповестиха за Българска национална телевизия 2, че смяната на длъжностната характерност за неговата позиция, която беше формалният претекст за освобождението му, не е съгласувана с културното ведомство.

Сопот

Над 100 души участваха в митинга. Хората са безапелационни, че кметът е трябвало да даде късмет на Филчев да взе участие в новия конкурс за шеф.
Петър Йорданов:
" Като не издържи състезанието, няма проблеми, обаче такова преднамерено държание да бъде отхвърлен тъкмо два месеца преди състезанието, това приказва много показателно за управата на кметство. "
Днес и кметът, и заместник-кметът на община Сопот не бяха открити за коментар, защото са по служебни каузи в столицата.

В момента не се правят никакви инспекции в къщата музей в Сопот, обявиха от Министерството на културата и се учудиха от неочакваната смяна в длъжностната характерситика, направена от кмета.
Уляна Малеева – шеф на дирекция " Културно завещание, музеи и изобразително изкуство ":
" Той съгласно мен действително трансформира изискванията на състезанието, с които е назначен шефът на музея. "
Вчера в Министерството на културата е постъпило искане от кмета на Община Сопот да се направи инспекция на музейните фондове.
Стефан Филчев – някогашен шеф на къщата музей " Иван Вазов ":
" Фондовете са налице, не съм откраднал нищо, не съм взел със себе си нищо, пет години съм дал сърцето и душата си, здравето си за този музей, с цел да го направя музей от национално значение и авторитет. "
От културното ведомство допълниха, че през 2016-а година са отпуснати 34 хиляди лв. за рестаравция и консервация на къщата музей. За изразходването на тези средства няма нарушавания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР