Градските власти на черногорския курорт Будва се обърнаха към гражданите

Градските власти на черногорския курорт Будва се обърнаха към гражданите ...

Будва планира да въведе глоби за неприличен външен вид на обществено място.


Градските власти на черногорския курорт Будва се обърнаха към гражданите с предложение да разработят комплекс от правила за поведение по време на туристическия сезон, предаде ТАСС.

По примера на съседна Хърватия, Будва разглежда възможността да въведе глоби от 500 евро за туристи, които се разхождат голи до кръста на обществени места, а за туристките, минаващи през града по бански - 600 евро.

За разработването на "кодекса за поведение на туристите" е определен срок от 2 месеца, в който гражданите могат да дават своите предложения. Очаква се с глоба да се наказват и такива обичайни за Будва явления като неправилно паркиране, силна музика, простряно пране, изхвърляне на отпадъци на неподходящи места и дори за недостатъчно представителен вид на къщите.

По-рано властите на хърватския остров Хвар, ежегодно страдащ от поведението на британските туристи, въведе глоби за неприлично поведение на обществени места - 500 евро за мъже, голи до кръста, и за жени, разхождащи се по горнище на бански. Най-сурови наказания обаче са предвидени за пиянство. Ако туристът бъде заловен с бутилка в ръка или валящ се пиян на улицата, му се налага глоба от 700 евро.

"Те повръщат по улиците на града, пикаят на всеки ъгъл, мотаят се без дрехи, спят на улиците, блуждаят по улиците в неприличен вид. Всичко трябва да има граници. Ресторантите не бива да приемат голи посетители и да продават алкохол на вече подпийнали клиенти. Печалба на всяка цена не е това, към което се стремим, ние се радваме на гостите, но те трябва да знаят как да се държат", заяви кметът на Хвар Рикардо Новак, чиято инициатива получи подкрепа в много градове по хърватското крайбрежие, които през последните години са си патили от британски туристи.

Източник: novini.bg