Градските лисици са по-смели, но не и по-умни от своите роднини в селските райони, установява проучване

...
Екип от университета в Хъл прекара две години в изучаване
Коментари Харесай

Екип от университета в Хъл прекара две години в изучаване на диви лисици на 104 места в Англия и Шотландия, като им остави задачи за изпълнение срещу награди.< /p>

Лисиците трябваше да използват прости поведения, за да получат достъп до храната, включително хапане, дърпане или повдигане на материали с лапите и устата си.

Психологът и специалист по поведението на животните Блейк Мортън, който ръководи изследването каза, че са открили, че градските лисици са по-смели да докосват пъзелите, но не показват по-голяма интелигентност от селските животни, когато се опитват да намерят как да стигнат до храната.

Д-р Мортън каза: " От години изследователите твърдят, че урбанизацията прави дивата природа по-смела и умна поради предизвикателствата, пред които са изправени от „живота в града“.

„В нашето проучване тествахме тази хипотеза при диви червени лисици, като дадохме тях непознати хранилки за пъзели, за да видите как ще реагират.

Изоставено кученце от морж постоянно се гушка, за да се опита да го запази живо

„Открихме, че градските лисици са по-склонни да се държат по-смело от селските популации по отношение на желанието си да докоснат физически пъзелите, но не са били по-мотивирани да се опитат да получат достъп до наградите вътре.“

Прочетете повече от Sky News:
Посетителите се тълпят, за да видят „фалшива“ мечка в китайския зоопарк
Постоянни гушкания, за да се запази живо изоставеното кученце на морж

Проучването, публикувано в Animal Behaviour, установи, че лисици от 96 места признаха пъзелите, но лисици от само 31 места ги докоснаха и лисици от само 12 места получиха достъп до храната.

Всички лисици изядоха храната, когато беше оставена на земята с пъзел.

Д-р Мортън каза пред Sky News, че трябва да се направят повече изследвания, за да се види дали градските или селските лисици са по-интелигентни.

„Поведението на животните е много по-нюансирано от широките обобщения като „градската лисица е смела лисица“ – това не винаги е вярно въз основа на нашите открития и следователно означава, че някои фактори вероятно оформят индивидуалното поведение на лисицата извън простото живеене в град“, каза той.

Изследването на лисиците, което включва академици от университетите в Линкълн и Глазгоу и зоологическата градина в Атланта, е част от British Carnivore Project – национална изследователска програма, създадена през 2021 г. от д-р Мортън с цел разбиране на въздействието на изменението на климата и урбанизацията върху поведението и познанието на дивите месоядни животни.

Д-р Мортън каза: „Нашите открития са интересни, защото урбанизацията е най-бързата форма на трансформация на ландшафта на планетата и затова градските лисици вероятно са изложени на много непознати ситуации.< /p>

„Лисиците са известни с това, че процъфтяват в градовете и нашето проучване предполага, че по-смелото поведение може да помогне на градските лисици да се адаптират към такива условия. Въпреки това, само защото лисицата живее в град, не означава непременно, че ще се ангажира с решаването на проблеми.

„Това последно откритие оспорва дългогодишното вярване, че градските лисици са прословути чистачи на други хора -изработени контейнери за храна, като отпадъци и съдържанието на кошчетата на открито.

„Безспорно кошчетата за боклук и външните кошчета могат да осигурят поне на някои градски лисици възможност за лесно хранене, но за много други лисици нашите изследването показва, че тяхното поведение е много по-нюансирано; други фактори освен по-смелото поведение може да накарат някои лисици да експлоатират такива ресурси, което моят екип в момента проучва."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР