Градските и областните власти призоваваха жителите на Одеса и региона

...
Градските и областните власти призоваваха жителите на Одеса и региона
Коментари Харесай

Атака с дронове срещу Одеса, украинската армия отстъпи от още две села край Авдеевка

Градските и регионалните управляващи призоваваха жителите на Одеса и района да се укриват до оповестяване на отбой от въздушна заплаха. Засега управляващите не са съобщили детайлности за офанзивата.

Междувременно украинската войска съобщи, че се е изтеглила от още две села край източния град Авдеевка , който по-рано този месец беше високомерен от съветските сили, съобщи Ройтерс.

Високопоставен украинки пълководец сподели, че украинските войски са се укрепили на нови отбранителни позиции западно от Авдеевка, чието завладяване е най-голямата съветска победа на бойното поле за последните девет месеца.

Украинският боен представител Дмитро Лихови съобщи, че украинските сили са се изтеглили от селата Северне и Степове, откакто ден по-рано войските на Киев напуснаха село Ласточкине.

" Силите ни се изтеглиха от дребните села Северне и Степове. Тежките сражения за Северне продължиха през вчерашния ден вечерта и през нощта ", сподели във вторник Лихови, като добави, че Русия е понесла обилни загуби при тези боеве. По думите му армията се изтегля на позиции, които са на равнището на останалата част от източната фронтова линия и са по-подходящи за защита.

Преди нашествието в Северне и Степове живееха общо по-малко от 100 души, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на защитата съобщи, че е превзело Северне две години и три дни след началото на " специфичната военна интервенция ". Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да удостовери посредством самостоятелен източник изказванията на двете страни по отношение на обстановката на фронта.

Париж: Това, че западни бойци може да участват в Украйна, не значи, че те ще вземат участие в спора

Междувременно от Париж пристигна обяснение на думите на президента Еманюел Макрон, че е допустимо да бъдат изпратени западни бойци в Украйна. " Това, че западни бойци може да участват в Украйна, не значи, че те ще вземат участие в спора ", увери френският външен министър Стефан Сежурне, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция. 

С оглед на съветската експанзия Западът би трябвало " да планува нови дейности в поддръжка на Украйна ", като може да става дума за разминиране, за помощ в областта на киберсигурността и за " произвеждане на оръжия (...) на украинска територия. За осъществяването на част от тези дейности може да е належащо наличие на украинска територия, само че това няма да значи присъединяване в спора ", съобщи Сежурне.

Германският канцлер Олаф Шолц, който взе участие в срещата в Париж отхвърли метода, по който Макрон характеризира договарянията, добавя ДПА. Германският водач съобщи във вторник, че участниците са се съгласили, че " на Украинска земя няма да има сухопътни войски, няма да има бойци, изпратени от европейски страни, нито пък от страни членки на НАТО ".

Часове по-късно Белият дом повтори, че Съединени американски щати " няма да изпращат войски в Украйна " . Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън уточни, че най-хубавият метод Вашингтон да помогне на Киев е да одобри пакета за помощ в размер на 60 милиарда $, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

Полският министър председател Доналд Туск също съобщи след среща с чешкия си сътрудник Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи .

" Български войски там няма да отидат ", съобщи и българският министър председател Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас сподели, че тематиката не се разисква в нейното държавно управление , добавя ДПА.

Литва обаче уточни, че по принцип не се опълчва на концепцията за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Министърът на защитата Арвидас Анушаускас сподели във вторник, че там могат да бъдат изпратени литовски войски, с цел да оказват помощ при образованието на украински военнослужещи, само че че в никакъв случай няма да вземат участие в бойни интервенции против съветските сили в Украйна.

Кремъл насочи строго предизвестие към съдружниците на Киев, заявявайки, че присъединяване им на бойното поле може да докара до " парещ спор " сред най-големите военни сили в света, отбелязва ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че сходни сражения " сигурно не дават отговор на ползите на тези страни и те би трябвало да схванат това ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР