Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, продължава своята Образователна

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, продължава своята Образователна
Коментари Харесай

Приказните камъни ще оживеят в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, продължава своята Образователна стратегия с новия модул “Приказните камъни ". Той е инспириран от експонираната на целия първи етаж на художествения музей огромна ретроспективната галерия на Милко Божков, която включва живопис, графика и рисунка и с която Галерията взе участие във фестивала “Август в изкуството " (https://www.facebook.com/AugustInArtVarna). Това описаха от галерията за Varna24.bg.

От 26 юни до 2 август (в дните от понеделник до петък) Варненската изложба се обръща към дребните другари на изкуството с покана да се срещнат от близко с творчеството на Милко Божков - един от емблематичните художници в българското изкуство. Децата ще могат да прегледат както въздействащите платна, по този начин и наситените с цвят и образна наслада литографии на огромния художник. А посредством неговите произведения ще могат да научат и за трендовете в живописта и графиката от края на 70-те години на ХХ век до момента.

За изкуството на Милко Божков проф. Десислава Минчева споделя: " Поглеждам картините на Милко и пътешествието стартира. Влизаш в една приказка, където фантазията на художника става твоя фикция, легенда – истина, а действителността се трансформира в митологичен облик или знак. Палитрата на Милко Божков е мощна, богата, изразителна, темпераментна и звучна. “ Тези приказни въздействия са основата на новия учебен модул на ГХГ - Варна.

“Предвидили сме с децата да създадем едно приказно странствуване в света на Милко Божков - споделя музейният възпитател Дарина Христова. Ще разгледаме дружно изложбата, ще се спрем на някои от експонираните творби и всяко дете ще показа усещанията си. Ще обърнем особено внимание на въодушевените от стихове на Борис Христов “портрети " на камъни, ще прочетем мисли на Йордан Радичков за същността на камъка и ще почерпим хрумвания за нашите креативен занимания - отпечатъци от камъчета върху картон. Ще работим с акрилни бои и цветни моливи, ще бъде пъстро и занимателно. "

Образователната стратегия на Галерията е предопределена за деца на възраст от 5 до 10 години. ГХГ - Варна обезпечава всички нужни материали за художествените занятия. Необходимо е авансово записване на телефон 052 612 363.

Изложбата на Милко Божков се осъществя от Градската художествена изложба - Варна, и включва творби от фонда на Галерия, произведения, благосъстоятелност на създателя, както и творби, благосъстоятелност на Национална изложба, Софийска градска художествена изложба, Художествена изложба - Добрич, Галерия за графично изкуство - Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР